Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sopka môže ohroziť aj letné dovolenky
Zdielať na

Sopka môže ohroziť aj letné dovolenky

Obmedzenie leteckej dopravy pre popol z islandskej sopky dnes opäť zasiahlo oblasť Škótska a Írska.

Dve letiská pri škótskom Glasgowe sú uzavreté do 20.00 h SELČ, lety z írskeho Dublinu zrušili od 12.00 h SELČ do najmenej štvrtka do 1.00 h SELČ.

Najnovšie obmedzenia môžu signalizovať, že dopravné problémy budú pretrvávať až do obdobia letných dovoleniek.

Európsky úrad pre leteckú dopravu (Eurocontrol) uviedol, že pre uzavretie vzdušného priestoru nad Škótskom a Írskom bude zrušených zhruba 300 z plánovaných 29.000 letov naprieč Európou. "Neočakáva sa zlepšenie situácie v tejto oblasti počas dňa," uviedla agentúra vo vyhlásení.

"Celé Írsko, západné Škótsko a severozápad Anglicka môžu byť postihnuté s rizikom pre operácie na letiskách v Manchestri a Liverpoole," konštatoval úrad.

Navyše ďalších zhruba 900 letov bude zrušených v gréckom vzdušnom priestore pre dnešný generálny štrajk proti úsporným opatreniam vlády.

Letiská v Írsku a častiach Británie museli na niekoľko hodín zatvoriť už aj v utorok 4. mája.

Agentúra Eurocontrol uviedla, že utorkové šesťhodinové zatvorenie malo za následok 150 zrušených letov, ale letecká doprava sa potom vrátila do normálu.

Podľa predpovedí počasia severný vietor môže v nasledujúcich dňoch priniesť ďalšie mraky popola z islandskej sopky.

Islandský vulkán opäť chrlí viac popola

Islandská sopka Eyjafjallajökull vychrlila v utorok do ovzdušia viac popola ako počas posledných dní, avšak toto množstvo je stále oveľa menšie ako pred tromi týždňami, keď erupcie začali, uviedla pre tlačovú agentúru AFP islandská geofyzička.

"Chrlenie sa zintenzívnilo. Je čierne... je v ňom viac popola a (stúpa) vyššie," povedala v stredu Sigrún Hreinsdóttirová z Islandskej univerzity v Rejkjavíku.

"Včera (v utorok) bola väčšia aktivita ako počas posledných dní, ale omnoho menšia ako počas prvých dní erupcie," povedala Hreinsdóttirová. Dodala tiež, že chrlenie popola a pary v utorok dosiahlo výšku 6 tisíc metrov. V pondelok to bolo 5 200 metrov, čo je výrazne menej ako 9 tisíc metrov v čase najsilnejších erupcií. Odborníci však upozorňujú, že výška, ktorú dosahuje vychrlený popol, nehovorí nič o jeho množstve.

Sopka Eyjafjallajökull sa po dlhom čase prebrala k životu 14. apríla, od kedy chrlí do ovzdušia popol, ktorý ochromil leteckú dopravu v mnohých európskych štátoch.

Najčítanejšie správy