Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Maďarská garda chce referendum o autonómii
Zdielať na
Zahraničie

Maďarská garda chce referendum o autonómii

Maďarská garda považuje autonómiu na Južnom Slovensku medzi svoje prioritné ciele. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Ako sme Vás včera informovali, maďarská garda prijala medzi seba ďalších členov.

Podpredseda strany Csanád Szegedi tvrdí, že Slováci sa nemajú čoho obávať. Zároveň však pripomenul, že chystajú referendum o tom, či ľudia na južnom Slovensku chcú alebo nechcú autonómiu.

Kontroverzná strana Jobbik považuje autonómiu na juhu Slovenska medzi svoje prioritné ciele.

Csanád Szegedi tvrdí: "Autonómia na Felvidéku je záujmom každého Maďara aj Slováka!"

Práve Jobbik je zakladateľom maďarskej gardy. Podľa neho sa vytvorením autonómie úplne odstráni napätie medzi Maďarmi a Slovákmi. Szegedi dodáva: "Autonómia tento problém navždy vyrieši! Maďari a maďarská garda chcú takú autonómiu, ktorá by nenarušila územnú suverenitu Slovenska."

Szegedi ďalej tvrdí, že strana Jobikk má namierené priamo do parlamentu. A hneď ako sa tam dostane, jej predstavitelia začnú rokovať so slovenskými politikmi o autonómii. "Nechceme to riešiť partizánskym spôsobom. Všetci sa musíme spoločne dohodnúť vrátane politikov aj ľudí."

Slovenskí politici však gardou nadšení nie sú. "Maďarská garda, ale rovnako aj každá iná garda by mala byť podľa nás zakázaná," tvrdí predseda SMK Pál Csáky.

Od autonómie sa dištancujú aj ľudia na južnom Slovensku. So zámermi Jobbiku nesúhlasí ani drvivá väčšina obyvateľov Maďarska.

Počet gardistov sa na včerajšej prísahe rozrástol na viac ako 1200 a organizácia vraj eviduje ďalších 15.000 žiadostí. Zbrane vraj nemajú, no trénujú, aby boli fyzicky zdatní.

Vedenie gardy svojim členom zakazuje poskytovať rozhovory slovenským médiám.

Viac uvidíte v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy