Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Legendárny sniper so 160 zárezmi. Skosila ho guľka ostreľovača
Zdielať na

Legendárny sniper so 160 zárezmi. Skosila ho guľka ostreľovača

Bol stelesnením amerického hrdinu. Bojoval v irackej vojne, kde sa preslávil ako najúspešnejší ostreľovač. Zabil 160 ľudí. Teraz tohto legendárneho snipera našli mŕtveho. Vyzerá to tak, že sa stal obeťou iného ostreľovača.

Obeť iného snipera?

Chris Kyle je slávny ostreľovač z elitnej jednotky amerického námorníctva. Pripisovalo sa mu až 160 smrtiacich "zárezov" z irackého ťaženia. No tento bývalý člen komanda SEAL bol spolu s ďalším, doposiaľ neidentifikovaným mužom zastrelený na strelnici Rough Creek pri obci Glen Rose, ležiacej asi 130 kilometrov juhozápadne od Dallasu.

Podľa tamojšieho šerifa Tommyho Bryanta bol zatknutý 25-ročný muž, ktorý sa po streľbe snažil utiecť v aute patriacej jednej z obetí. Podľa miestnych mal byť strelcom ďalší veterán z Iraku Eddie Ray Routh. Údajne totiž trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Podrobnosti z vraždy ani motívy zatiaľ nie sú známe.

"Je to šok. Je neuveriteľné, že Chrisov život mohol skončiť takto po tom všetko, čo zažil v Iraku," komentoval spoluautor Kyleho autobiografie Americký sniper.

Satan z Ramádí

38-ročný Chris Kyle bol v Iraku za deväť rokov bojov štyrikrát. Jeho úlohou bolo chrániť kolegov presnou streľbou na nepriateľa. Zabil 160 z nich, čo bolo v americkej armáde nový rekord - predchádzajúci držal so 109 obeťami vietnamský veterán Adelbert Waldron. Medzi Iráncami bol taký obávaný, že naňho vypísali odmenu 20 000 dolárov! Kamaráti ho prezývali Legenda, Iránci Aš-šajtán Ramádi, teda Satan z Ramádí.

Ako ho spoznávali? "Pred každým zásahom som si vyzliekol uniformu a mal som na sebe iba tričko s krátkymi rukávmi. Takže bolo vidieť moje tetovanie na ramene, podľa toho ma spoznali," povedal v rozhovore ešte v roku 2012.

Školil ďalších sniperov

K svojim najväčším výkonom sám radí prípad z roku 2008, kedy zo vzdialenosti takmer 2 kilometrov v bagdadskej štvrti zabil muža, ktorý sa chystal odpáliť raketu na blížiaci sa americký konvoj. Vraj strelu vtedy riadil Boh.

Prvú pušku pritom dostal ako deväťročný. Bol ženatý, mal dve deti. Po odchode z armády založil firmu, poskytujúcu výcvik v ostreľovaní. Legendárny snajper dal naposledy o sebe vedieť po nedávnej masakre na škole v Newtowne. Vyzval na vyzbrojovanie učiteľov a odmietol sprísnenie zákona o držaní zbraní.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy