Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Benátky zavadzajú nový poplatok pre turistov. Za vstup si zaplatíme
Zdielať na

Benátky zavadzajú nový poplatok pre turistov. Za vstup si zaplatíme

BENÁTKY / Talianske Benátky od štvrtku, 25. apríla zavádzajú poplatok vo výške päť eur pre návštevníkov, ktorí v tomto meste strávia len niekoľko hodín a neprenocujú v ňom. Radnica si od tohto opatrenia sľubuje obmedzenie počtu turistov, ktorí do historickej časti mesta v lagúne mieria v hlavnej sezóne.

Za porušenie nariadení hrozí pokuta až 300 eur

Turisti starší ako 14 rokov, ktorí v Benátkach neprespia v hoteli či v inom ubytovacom zariadení, si pred vstupom do mesta budú musieť zaobstarať QR kód. Ten môžu získať napríklad na webovej platforme mesta po uhradení poplatku päť eur na osobu. Zaplatenie by malo byť možné aj pri hlavných vstupoch do Benátok. Či nie sú turisti v meste "na čierno", budú náhodne kontrolovať revízori, ktorí ľuďom porušujúcim nariadenie môžu udeliť pokutu od 50 do 300 eur.

Tento rok bude mesto poplatok vyberať 29 dní. V testovacej fáze to bude medzi 8:30 a 16:00. Spoplatnený vstup bude od štvrtka, 25. apríla každý deň až do nedele, 28. apríla a potom prakticky všetky víkendy až do polovice júla. "Nikto to ešte neurobil," povedal pred časom o zavedení vstupného kvôli nadmernému turizmu benátsky starosta Luigi Brugnaro podľa agentúry Reuters. "Mesto nezatvárame, len sa snažíme, aby sa v ňom dalo žiť," vysvetlil.

Benátky bojujú proti turizmu

Podľa úradov navštívilo vlani Benátky okolo 20 miliónov ľudí, pričom asi polovica z nich v meste so 49-tisíc obyvateľmi prenocovala. Nadmerný turizmus je pre Benátky problémom aj podľa Organizácie OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru - UNESCO. Jeho experti navrhli vlani mesto zaradiť do zoznamu ohrozených miest. To však nakoniec neschválila komisia UNESCO, kde zasadajú zástupcovia členských štátov.

Úrady v snahe obmedziť prílev turistov už zakázali veľkým výletným lodiam vplávať do Benátskej lagúny a ohlásili nové limity na veľkosť turistických skupín. Nie je vylúčené, že v budúcnosti by v určitých obdobiach mohlo byť vstupné do mesta vyššie, aby to odradilo davy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy