Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Demonštrácie pred Bielym domom. Za prísnejšiu kontrolu zbraní
Zdielať na

Demonštrácie pred Bielym domom. Za prísnejšiu kontrolu zbraní

Vo Washingtone demonštrovali tisíce ľudí za prísnejšiu kontrolu zbraní. Pochodu sa zúčastnili predstavitelia mesta na čele so starostom Vincentom Grayom. Americký Senát začne budúci týždeň jednanie o regulácii zbraní, ktorú navrhol prezident Barack Obama. Proti sa však stavia silná zbrojárska lobby.

Ide tu o menej mŕtvych detí

Demonštrantov pozdravil aj minister školstva Arne Duncan, ktorý podporil ich požiadavky. "Ide tu o zodpovednosť so zbraňami, ide tu o bezpečnosť, ide tu o menej mŕtvych Američanov,ide tu o menej mŕtvych detí," prehlásil.

Pochodu sa zúčastnila taktiež zhruba stovka obyvateľov mesta Newtown, kde pri nedávnom masakri v základnej škole zahynulo dvadsať detí, šesť učiteliek a vraždiaci strelec.

Za vrátenie zbrane dokonca zaplatia

Vďaka doterajším zbraňovým amnestiám vyzbierali slovenské úrady viac ako 7 000 zbraní. Podobné aktivity sú vo svete bežné. V Spojených štátoch sa o ne politici čoraz viac. Za odovzdanie ilegálnej zbrane dokonca ponúkajú peniaze.

Po streľbe James Holmesa počas premietania Batmana či krvavom masakri v Newtowne sa začína americká verejnosť pýtať, či je počet zbraní v krajine normálny. Na druhej strane, každá domácnosť ju chce mať. Cieľom polície je dostať pod kontrolu aspoň časť ilegálnych zbraní. 

Vyzbierali najmä staré pušky

Úrady počas tejto akcie zatiaľ vyzbierali najmä staré pušky. Poloautomatické či útočné zbrane im ľudia nedoniesli. Po ukončení akcie úrady nechajú zbrane zničiť. Ľudia sú aj napriek dôkazom nedôverčiví. "My neviem čo s tými zbraňami spravia, môžu nás pokojne postrieľať," myslí si opýtaná žena.

Z odovzdávania zbraní si niektorí spravili biznis. Politici sa preto zamýšľajú, či majú tieto akcie zmysel. "Nechceme, aby naša polícia mala zviazané ruky. Mala by mať možnosť testovať zbraň a zistiť, či bola použitá pri nejakom zločine," myslí si člen mestskej rady v Long Beach Steven Neal. Ich programy totiž sľubujú absolútnu anonymitu. Nik teda neskúma, či ten kto zbraň prinesie nie je napríklad vrah.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy