Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Američania zbrane milujú, Obamovi sa to nepáči
Zdielať na

Američania zbrane milujú, Obamovi sa to nepáči

Predaj a držba takzvaných útočných zbraní bude v USA možno podliehať prísnejšej legislatíve. Prezident Barack Obama podľa očakávania zverejnil návrh, ktorý má bojovať proti narastajúcemu počtu smrteľných útokov spôsobených strelnými zbraňami.

Chcú chrániť deti

Politici chcú vyššie pokuty pre tých, ktorí pri žiadosti o zbraň, oklamali úrady. Školy by zasa mali dostať viac peňazí na svoju ochranu, aby si najali napríklad aj vlastných strážcov. Celkovo Biely dom predstavil 23 nových opatrení.

Tlačová konferencia, na ktorú si Obama priviedol deti, mala Američanov dojať. Miestne médiá sa však nenechali zlomiť a prezidenta kritizovali. Niektoré úvahy si však zaslúžia pozornosť. Medzi inými aj možná kontrola násilných videohier.

Šesť z desiatich Američanov chce pritom prísnejšie pravidlá. Svojich domácich zbraní sa však vzdať nechcú. Podľa FBI za minulý rok dali na zbrane Američania viac ako 16 miliónov dolárov.

Niečo za niečo...

Politici chcú komunitám rozdeliť peniaze. Ako protislužbu čakajú, že ich budú informovať o podozrivých či mentálne postihnutých ľuďoch, ktorým by potenciálne zakázali predaj zbrane.

Prezident týmito opatreniami nepriamo reaguje na masakru zo 14. decembra 2012, ktorá sa odohrala v štáte Connecticut. Šialený mladík Adam Lanza tam zastrelil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy