Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bohatí Američania budú platiť vyššie dane
Zdielať na

Bohatí Američania budú platiť vyššie dane

Americký Kongres v utorok schválil zvýšenie daní, ktoré sa bude týkať iba najbohatších domácností. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zákonodarcovia urobili tento neobvyklý krok preto, aby zabránili prepadu krajiny do hlbokej finančnej krízy a recesie. Splnili tým tiež predvolebný sľub prezidenta Obamu zvýšiť dane pre najviac zarábajúcich. Legislatívu už predtým na výnimočnej novoročnej schôdzi schválil Senát, horná komora amerického parlamentu.

Zmena sa dotkne 1 % Američanov

Zákonodarcovia spolu niekoľko týždňov tvrdo bojovali v snahe nájsť cestu, ako zabrániť plošnému zvýšeniu daní a rozpočtovým škrtom v celkovej hodnote 600 mld. USD, prezývaným "fiškálny útes". USA technicky cez "útes" už prepadli, keďže jeho opatrenia vstúpili do platnosti o polnoci 1. januára, plán schválený v utorok sa však bude antidatovať, doplnila agentúra Reuters. Dane sa podľa najnovšieho rozhodnutia zvýšia iba pre jednotlivcov, ktorí zarábajú viac ako 400 tis. USD ročne a rodiny s ročným príjmom nad 450 tis., čo je približne 1 % populácie.

Mnohí Republikáni so zvýšením daní nesúhlasili a požadovali tvrdšie rozpočtové škrty. Zdá sa však, že si uvedomili, ako by prepad cez "fiškálny útes" poškodil americkú ekonomiku, keď sa v stredu do práce vrátia finančné trhy a federálne úrady. Prieskumov verejnej mienky tiež ukazovali, že ak by sa dohoda nepodarila a prišlo by k zvýšeniu daní celoplošne, Američania by z toho vinili najmä Republikánov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy