Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nemeckí ekonómovia alarmujú. Ani na Vianoce nedá kríza pokoj
Zdielať na

Nemeckí ekonómovia alarmujú. Ani na Vianoce nedá kríza pokoj

Európska ekononomika sa naďalej zmieta v problémoch. Potvrdzujú to aktuálne vyjadrenia nemeckých ekonómov, aj španielsky kráľ Carlos. Ten ju vo svojom vianočnom príhovore nazval temnou krízou. Ekonómovia preto s napätím čakajú, aký bude ten budúci rok.

Všetko hrá do karát flákačom

"Dlhová kríza sa ešte nevyriešila," hovorí šéf Rýnsko-vestfálskeho inštitútu Christoph Schmidt. Nie žeby sme to netušili, ba priam nevedeli, ale poďme sa pozrieť na ich dôvody. Európska centrálna banka len dala krajinám čas na nadýchnutie. Kríza sa však môže kedykoľvek vyostriť.

"Vidíme, že mnohé krajiny sú v recesii. Grécko, Portugalsko, Taliansko či Španielsko, sme ešte stále v kríze," povedal šéf Ekonomického inštitútu SRN Hans Werner Sinn. Podľa ekonómov musí Nemecko ako zodpovedný líder odolať tlakom na príliš rýchle vytvorenie bankovej únie a prevzatia ručenia za dlhy chorých krajín. Aj ďalší mníchovský inštitút sa obáva, že v chvate vzniknú v budúcom roku nové záchranné mechanizmy, to však len nahrá do karát flákačom.

Kvôli temnej kríze trpia ľudia

"Vlastná zodpovednosť bude ešte menšia ako doteraz," myslí si Kai Carstensen z Ekonomického inštitútu SRN. Správy z chorých krajín im de facto dávajú za pravdu. Francúzi, či Španieli pravdepodobne nesplnia stanovené ciele. A Portugalsko si na Vianoce pre istotu zaželalo úľavy, aké má Grécko. Na toto všetko budú naozaj potrebné tony eur. "Záchranné mechanizmy možno pomáhajú finančným trhom, ale nie obyvateľom týchto krajín," tvrdí Sinn.

Varujú ďalej nemeckí ekonómovia a depresívny vianočný príhovor španielskeho kráľa to len potvrdzuje. "Temná ekonomická kríza, ktorou posledné roky prechádzame nabrala intenzitu a rozsah, ktoré si nikto nedokázal ani predstaviť a ľudia trpia pod jej ťarchou," povedal španielsky kráľ Juan Carlos.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy