Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Slovensku máme rekord v nezamestnanosti
Zdielať na

Na Slovensku máme rekord v nezamestnanosti

Máme tu nový rekord v nezamestnanosti za posledných osem rokov. Takže mnohí miesto vianočných odmien dostali poďakovania a v lepšom prípade aj odstupné. Podľa najnovších údajov je bez práce takmer 380 tisíc Slovákov. A to manažéri a riaditelia firiem s obavami sledujú dianie u našich obchodných partnerov za hranicami.

Do Nemecka vyvážame jednu pätinu

Podľa najnovších údajov atakuje naša nezamestnanosť 14 percent a v novembri stúpol počet nezamestnaných medziročne o 21 tisíc. Už tradične najmenej práce je na východe, najviac v Bratislave. Je však jedno, kde robíte väčšina šéfov veľkých firiem sleduje ako sa bude dariť našim obchodným partnerom vonku, kam vyvážame, najmä Nemcom.

"Do EÚ Slovensko vyváža viac než 85 percent svojho exportu. Z toho do Nemecka ide až jedna pätina," informuje Martin Hošťák, tajomník RÚZ. "Na Slovensku pôsobí viac ako 450 firiem s nemeckou majetkovou účasťou a s ročným obratom vyše 15 miliárd. eur," dodal minister financií Peter Kažimír.

Nemecko čakajú ťažké časy

Na konci leta sa u nás zastavil nemecký minister hospodárstva, chceli sme vtedy vedieť, aký tipuje rast u nich doma. Bol opatrný. "Máme veľmi robustné hospodárstvo. Napriek tomu sme znepokojení, aj naše podniky sú znepokojené," povedal nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler.

Nemecký minister v stredu vyšiel pre nemecké médiá s najnovšími odhadmi. Žiaľ jeho negatívna, aj keď diplomatická odpoveď sa naplnila. Philips Rösler vyhlásil doslovne, že Nemecko čakajú ťažké časy. Menia sa odhady. Ekonomika má porásť ani nie polpercentným tempom. 

Dôvody sú rovnaké ako u nás. Strach z neistoty a spotreby, tým pádom aj menej investícií a práce. Napriek tomu Nemci predstavujú ostrov istoty. Najnovšie u nich vo veľkom štýle skupujú nehnuteľnosti bohatí južania, ale aj Poliaci. Často ako dlhodobú investíciu, kedže Nemci zvyknú žiť v podnájmoch.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy