Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci sú šetrní. Viac si ušetria, ako požičajú
Zdielať na

Slováci sú šetrní. Viac si ušetria, ako požičajú

Bankoví analytici vyrátali, že Slováci vedia byť šporovliví. Napriek tomu, že veľa nezarobíme, vraj sa nám darí šetriť. A celkom dobre!

Najviac ušetria ľudia z Bratislavy a Košíc

Šetríme si na prípady núdze, ako je choroba, strata zamestnania a podobne. Ale aj na veci, ktoré nám robia radosť ako je mobil alebo auto. Každý koľko vie. "Sumy peňazí, ktoré si dokážeme každý mesiac odložiť závisia od výšky našich platov a taktiež od úrovne výdavkov, ktoré vynakladáme na chod našich domácností alebo na uhradenie úverových splátok," hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská. 

Od toho sa odvíja ďalšia skutočnosť. Odkladá sa najviac tam, kde sa najviac zarobí, čo je v hlavnom meste. Obyvatelia Bratislavy síce bojujú s vyššími životnými nákladmi, ale platy dlhodobo prevyšujú priemer. Podľa Sadovskej najviac dokážu ušetriť ľudia v bratislavskom a košickom regióne.

Ušetríme oveľa viac ako v minulosti

Napriek vysokej nezamestnanosti a nízkym platom dokážu Slováci asi čarovať a ušetria viac ako voľakedy. "Slováci mali na konci vlaňajšieho roka v bankách uložených 23,8 miliárd eur, čo bolo viac ako dvojnásobne oproti úsporám spred desiatich rokov," dodáva Sadovská.

Slováci okrem toho, že sú šporovliví, tak sú aj konzervatívni. Väčšinu vkladov majú na terminovaných účtoch a rovnako majú radi aj istú hotovosť pre prípad po ruke. 

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy