Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rok 2012 a 2013 očami politikov. Fico si praje jediné, prežiť
Zdielať na

Rok 2012 a 2013 očami politikov. Fico si praje jediné, prežiť

Tento rok sa určite vpíše do dejín slovenskej politiky. Takto to vidia naši politológovia. Máme za sebou predčasné voľby a množstvo nových zákonov. O pokojnej politickej scéne však nebudeme môcť hovoriť zrejme ani v budúcom roku.

Ficove ťažké časy v politike

Predčasné voľby spustili lavínu zmien. Nová vláda, noví ministri, nové zákony. "Ja momentálne prežívam najťažšie obdobie v mojej politickej kariére," vyhlásil premiér Robert Fico.

Do Nového roka plánuje vstúpiť iba s jedinou prioritou. Prežiť. "Pôjde o najťažší rok v histórii SR, ak nebude šľapať nemecká a francúzska ekonomika, bude nás to prirodzene ťahať dole," skonštatoval šéf kabinetu.

Vraj stratený rok

Politológovia označili rok 2012 za stratený. "Tie problémy, ktoré sa mali riešiť voľbami, sa mohli riešiť aj bez volieb. Pokojne sa mohol dostať Smer do vlády a nájsť si koaličného partnera," povedal sociológ Pavel Haulík.

Ako avizoval analytik Ján Baránek, budúci rok sa bude ďalej narúšať sociálny zmier, pričom poukázal na štrajkujúcich učiteľov či železničiarov. "Bude to pribúdať aj zásluhou tých opatrení, ktoré prijala vláda," predpovedá.

Čo si želajú?

Domácou úlohou našich politikov bude skresať dlh pod 3 percentá HDP. Na otázku - čo si najviac želáte v budúcom roku väčšina ministrov odpovedala ako  minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "Aby sa všetky pesimistické predpoklady nenaplnili," povedal.

Oveľa optimistickejšie však zneli osobné predsavzatia politikov, niektorí chceli schudnúť, iní sa zase naučiť dobre po anglicky.

Voľby v roku 2013

Volebný maratón bude v roku 2013 pokračovať. Koncom roka nás čakajú voľby do vyšších územných celkov a hlasnejšie sa bude hovoriť už aj o prezidentských voľbách.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy