Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Výhodné pôžičky. Pre učiteľov, školníkov, kuchárky...
Zdielať na

Výhodné pôžičky. Pre učiteľov, školníkov, kuchárky...

Študenti, pedagógovia a ďalší, ktorí vykonávajú činnosť súvisiacu so vzdelaním, budú môcť od januára 2013 žiadať nový Fond na podporu vzdelávania o poskytnutie zvýhodnenej pôžičky. Nový fond nahradí doterajšie dva - Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov.

Pri žiadosti o pôžičku budú mať prednosť študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium alebo dávky v hmotnej núdzi. Až po nich nasledujú študenti s lepšími študijnými výsledkami. Prednosť budú mať denní študenti pred externými.

Zákon o fonde rozširuje okruh žiadateľov o pôžičku pre pedagógov. Okrem začínajúcich učiteľov o ňu môžu žiadať aj doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní a umeleckí pracovníci vysokých škôl. Po novom budú môcť o pôžičku požiadať aj ostatní pedagogickí zamestnanci v regionálnom školstve. Súčasne sa uvoľňujú podmienky pre fond, keďže sa zrušili pôvodné pevne stanovené výšky pôžičiek pre študentov.

Pedagóg si môže požičať 30 000 €

V prípade pedagógov bude suma poskytnutých pôžičiek najviac 30-tisíc eur. V parlamente prešiel opozičný pozmeňujúci návrh, podľa ktorého výška úrokovej sadzby nebude môcť prekročiť hranicu 4,5 percenta ročne, čo má vbudúcnosti zabrániť možnému zdražovaniu pôžičiek pre dlžníkov. Nepodarilo sa ale zrušiť poplatky za vedenie úverového účtu. Vzáujme zaistenia bezpečnosti zdrojov fondu zákon určuje, že jeho finančné prostriedky budú vedené výhradne vŠtátnej pokladnici.

Za účelom transparentnosti hospodárenia presne uvádza, ktoré prostriedky fondu budú môcť byť použité na poskytovanie pôžičiek a ktoré na správu fondu. Okrem toho sa upravujú obmedzenia pre členov kolektívnych orgánov fondu tak, aby sa znížil konflikt záujmov pri riadení či kontrole fondu. Zákon taktiež upravuje možnosť odmeňovania členov kolektívnych orgánov fondov, pričom zohľadňuje obmedzenie pre štátnych zamestnancov v tejto oblasti.

Schvaľovanie žiadostí

Nová právna norma vymedzuje len rámec pre odmeňovanie členov, ale konkrétny spôsob určenia odmeny, ako aj jej vyplatenie ponecháva na fond. Doterajšie dva fondy poznamenali práve škandály s neoprávnene vyplatenými odmenami pre členov rád. Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov schválil v roku 2012 všetkých 50 žiadostí o pôžičku v celkovom objeme 390 462,38 euro.

Pôvodne bolo v roku 2011prijatých 61 žiadostí, avšak svoj záujem aktualizovalo v roku 2012 už len 50 žiadateľov. Študentský pôžičkový fond v akademickom roku 2012/2013 schválil k 18. decembru 3 291 pôžičiek, z toho 2 864 pre študentov na školách na Slovensku, 419 pre študentov v zahraničí a osem pôžičiek pre zahraničných Slovákov. Celková výška schválených pôžičiek dosiahla 4,09 milióna eur, z čoho bolo k 10. decembru vyplatených viac ako 1,6 milióna eur. Priemerná výška schválenej pôžičky bola 1 242 eur a je najvyššia v histórii fondu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy