Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vymyslené choroby. Na dlhodobo chorých si posvietia
Zdielať na

Vymyslené choroby. Na dlhodobo chorých si posvietia

Z profesionálnych poberateľov sociálnych dávok sa stávajú aj profesionálni PNkári. Podarilo sa nám zistiť, že v ostatných mesiacoch zaplavujú ambulancie lekárov. Ak ich zdravie trápi viac ako 30 dní, k dávke v hmotnej núdzi dostanú od štátu ďalších 34 eur. Lekári tak donekonečna vyšetrujú vymyslené choroby.

Len minulý mesiac si na ochranný príspevok nárokovalo viac ako 17 tisíc ľudí, vyplatili im vyše 600 tisíc eur. Mnohí z nich majú skutočne vážne zdravotné problémy. Tí ostatní len vedia, ako zo štátu "vycicať" viac.

Na vyšetrenia sa čaká týždne, štát to zaplatí

"Väčšinou tú neurológiu. Si ho objednajú povedzme o 2 týždne, o 3 týždne, alebo aj o mesiac, lebo má toho plno," prezradil nemenovaný lekár, kam sa takýto pacienti často objednávajú.

Čo im pomáha získať čas. Na každé ďalšie vyšetrenie sa čaká ďalších niekoľko týždňov a tak môžu príspevok pohodlne poberať aj 3 mesiace.

"Nielen u neurológov, ale aj u endokrinológov, u ortopédov, takto sa oni potom prešmykujú, lebo im je to výhodné alebo psychiatrické prípady. Ona má strach, ona sa bojí cestovať autobusom,  ide na PN-ku z psychiatrického hľadiska a potom to tam trvá do nemoty," skonštatoval lekár.

Nepotrebné vyšetrenia treba zaplatiť

Problém je, že pre pár desiatok eur, ktoré získajú od úradu práce, poriadne žmýkajú naše zdravotníctvo. Neustále návštevy u rôznych špecialistov stoja ďalšie desaťtisíce eur.

Od najväčšej zdravotnej poisťovne u nás sme si na ilustráciu vyžiadali cenník základných úkonov. Každé vyšetrenie stojí takmer 4 eurá, ak lekár pacientovi odoberie krv a pošle ju na analýzu, je to plus ďalších 9 eur. Ak je potrebná magnetická rezonancia, poisťovňa musí zaplatiť takmer 180 eur.

Dlhodobo chorých preveria

Lekár však pacienta odmietnuť nesmie, ani keď má podozrenie, že ide o ďalší čisto vymyslený problém. Ťah je teda na úradoch. "Malo ministerstvo práce ako tvorca legislatívy, a takisto aj my ako ústredie poznatky o určitom zneužívaní tohto druhu príspevku," pripustil hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Už od januára nastanú zmeny. Ak bude človek v hmotnej núdzi práceneschopný viac ako 3 mesiace, vyšetriť ho musí nezávislý posudkový lekár. Ten určí, či je to oprávnené alebo nie. Dávku však bude možné poberať maximálne 12 mesiacov. Potom môžu ľudia požiadať napríklad o invalidný dôchodok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Isifa/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy