Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
22 384 586 ľudí sleduje Obamu na Twitteri. Je to rekord!
Zdielať na

22 384 586 ľudí sleduje Obamu na Twitteri. Je to rekord!

Zabudnite na Facebook. Americký fenomén sa volá Twitter a Obama. Dôkazom je viac ako 22 miliónov fanúšikov a užívateľov tejto sociálnej siete, ktorí odosielajú tweety týkajúce sa súboja Baracka Obamu a Mitta Romneyho o Biely dom. Voľby v USA sa tu stali najsledovanejšou politickou udalosťou a prekonali doterajší rekord, ktorý držala prvá predvolebná debata oboch oponentov - išlo "len" o 10,3 milióna tweetov. Terajších 22 miliónov je však len začiatok.

"I Voted"

Američania svojimi príspevkami zaplavili aj ďalšie sociálne siete. Na internete sa tak celý deň objavovali fotografie dokazujúce, že dotyční volili, a vyhlásenia na podporu kandidátov či komentáre k priebežným volebným výsledkom. Prieskum inštitútu Pew Research Center ukázal, že už takmer štvrtina registrovaných voličov oznámila, pre koho hlasovali či chcú hlasovať.

"Práve som hlasovala, môj dedo by bol tak hrdý!" píšu ľudia, mnohí s fotografiou nálepky "Volil som" (I Voted). Spevák Lenny Kravitz si na účet na Twitteri tiež vyvesil "Dnes som hlasoval". Okrem neho využívajú sociálne siete mnohé ďalšie celebrity, ktoré tým podporili a propagovali jednotlivých prezidentských kandidátov.

Deťom "ukazovali demokraciu"

Niektorí užívatelia zverejnili na internete fotografie s deťmi, ako hlasujú, čo je iniciatíva doterajšej prvej dámy Michelle Obamovej. Tá voličov vyzývala, aby zobrali do volebných miestností svoje deti a ukázali im, ako funguje demokracia.

Iní sa k Twitteru a Facebooku obrátili s upozornením na problematické aspekty volieb. Hovorca volebnej kampane republikána Mitta Romneyho Ryan Williams napríklad zverejnil fotografiu hlasovacej miestnosti vo Filadelfii, ktorá mala na stene veľký obraz Obamu so slovom "nádej". V niektorých štátoch totiž nie je počas volieb povolená agitácia. Neskôr Williams aktualizoval fotografiu o tú istú, no so zakrytým obrazom....

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

twitter.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy