Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
303 vs. 206. Obama (51) porazil vo voľbách Romneyho (65)
Zdielať na

303 vs. 206. Obama (51) porazil vo voľbách Romneyho (65)

Najmocnejším mužom sveta a staronovým prezidentom USA sa stal opäť Barack Obama. Vo voľbách porazil Mitta Romneyho. Podľa doterajších neoficiálnych výsledkov získal 303 z 538 hlasov voliteľov. Teda viac, než bolo potrebné a podstatne viac ako sa očakávalo. Obama však musí bojovať s astronomickým dlhom - 16 biliónov dolárov.

Obhájil Biely dom

Obama len veľmi tesne vedie v celkovom počte hlasov odovzdaných v celej krajine. To však nie je v amerických prezidentských voľbách rozhodujúce. Americké prezidentské voľby, v ktorých nevolia Američania priamo, ale prostredníctvom 538 voliteľov, sa rozhodujú len v niekoľkých kľúčových štátoch, v ktorých nemá ani jedna strana jasnú väčšinu.

51-ročný Obama vyhral vo väčšine z nich, zatiaľčo 65-ročný Romney dosiahol úspech len v Severnej Karolíne. Romneymu sa nepodarilo vyhrať ani v Pensylvánii, kde sa v poslednej chvíli pozície otočili. Obama podľa najnovších informácií vedie aj v štáte Florida, takže jeho víťazstvo môže byť ešte vyššie než momentálnych 303 voliteľov voči 206 pre Romneyho. Výsledky z tohto štátu budú známe v stredu večer SEČ. Znovuzvolenie Obamu je dobrou správou pre Fica a spol. ČÍTAJTE TU.

V celých USA zatiaľ Obama získal po sčítaní viac než tri štvrtiny hlasov, zatiaľ 58,936 miliónov hlasov. Romney má na konte 56,587 miliónov hlasov. Celoštátny pomer hlasov má len symbolický význam, ale pokiaľ by víťazný kandidát mal menej hlasov než porazený, oslabovalo by to do istej miery jeho legitimitu a postavenie vo Washingtone. Naposledy k takejto situácii došlo v roku 2000, kedy republikán George W. Bush získal tesné víťazstvo podľa voliteľov, ale pre jeho oponenta Albera Gorea hlasovalo celkovo viac Američanov. Takto sa volí v Amerike. ČÍTAJTE TU. 

Obama: "Ďalšie štyri roky"

Obama získal potrebných 270 voliteľov aj vďaka predpokladanému víťazstvu v Ohiu, ktoré mu prinieslo kľúčových 18 voliteľských hlasov. Naopak Romneymu sa s výnimkou Indiany a Severnej Karolíny sa nepodarilo získať na svoju stranu žiadny zo štátov, v ktorých pred štyrmi rokmi volili ľudia Obamu.

Prezidentovi taktiež v kľúčovom štáte Ohio výrazne pomohla záchrana amerických automobiliek General Motors a Chrysler pred krachom v roku 2009. V Ohiu asi osmina pracovných miest totiž súvisí s automobilovým priemyslom.

51-ročný Obama už stihol poďakovať svojim voličom aj prostredníctvom  siete Twitter. "Podarilo sa to vďaka vám. Ďakujem vám," odkázal. "Sme v tom všetci spoločne, tak sme viedli kampaň a takí sme," uviedol v ďalšom. V jednom odkaze taktiež tweetoval svoju fotku spolu s prvou dámou Michelle Obamovou s titulkom "Ďalšie štyri roky." Twitter je zrejme nový americký fenomén. Obama na ňom láme rekordy. o 8:46 SEČ má na svojom konte 22 442 630 fanúšikov. ČÍTAJTE TU. 

Víťazný príhovor

Barack Obama po víťazných voľbách gratuloval svojmu súperovi Mittovi Romneymu k úspešnej kampani. Chce sa s ním stretnúť a jednať s ním o tom, ako by spoločne mohli pomôcť USA. Obama taktiež vyjadril presvedčenie, že to najlepšie pre Spojené štáty len príde. VIAC TU.

Staronový prezident prehlásil, že chce krajinu s najlepšími školami a najlepšou technikou. Chce, aby USA mali najsilnejšiu armádu na svete, ale aby zároveň bránila mier a chránila dôstojnosť jednotlivcov. Obama prehlásil, že sa do Bieleho domu vráti odhodlanejší riešiť problémy než pred tým. Zdôraznil, že politici pred sebou majú veľa práce, mimo iného zníženie deficitu či zbavenie sa závislosti na zahraničnej rope. Obama na záver prehlásil, že verí v budúcnosť a silnú Ameriku. Úspechy a pády Baracka Obamu? ČÍTAJTE TU. 

Romney priznal porážku

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney uznal, že v utorňajších voľbách prehral. V telefonickom rozhovore zagratuloval k víťazstvu Barackovi Obamovi. Romney praje Obamovi úspech v jeho druhom funkčnom období.

"Modlím sa, aby bol prezident úspešný vo vedení nášho národa," uviedol Romney, ktorý vo voľbách prehral prekvapivo s vysokým rozdielom. Uviedol, že kandidoval, aby viedol USA iným smerom. "Tieto voľby skončili, ale naše princípy pretrvávajú," dodal s tým, že USA sú v kritickom bode a mali by sa vyhnúť straníckym pohnútkam. "Naši politici by mali spolupracovať aj napriek straníckym rozdielom," dodal.

Romney poďakoval svojej rodine, spolupracovníkom aj viceprezidentskému kandidátovi Paulovi Ryanovi. Ten sa vracia do Washingtonu, pretože bol zvolený do Snemovne reprezentantov v štáte Wisconsin. Omdlievanie, slzy smiech. tak vyzerala volebná noc na americký štýl. ČÍTAJTE TU. 

Štátny dlh 16 biliónov dolárov

Podľa agentúry Reuters víťazstvo príliš nezmení politickú dynamiku vo Washingtone vzhľadom na rozdelenie Kongresu. Obama vstupuje do druhého funkčného obdobia, v ktorom bude musieť riešiť biliónový deficit rozpočtu, znížiť štátny dlh vo výške 16 biliónov dolárov a reformovať sociálne a zdravotné programy.

Bude pri tom musieť spolupracovať s Kongresom, v ktorom si republikáni podržia väčšinu v Snemovni reprezentantov. S republikánmi sa pritom Obama už dostal do ostrých stretov v posledných rokoch pre deficit, dane a škrty. Očakáva sa taktiež, že tento pat sa bude opakovať aj vzhľadom na to, že do Kongresu bolo novozvolených menej umiernených poslancov oboch strán.

USA sa stále dostávajú z najhoršej ekonomickej krízy za posledných 80 rokov. Aj keď ekonomika momentálne nerastie, za posledný rok sa neustále zlepšovala a voliči odmenili Obamu druhým funkčným obdobím aj za tento skromný rast. "Nikdy tohtoročné voľby nesľubovali drvivé víťazstvo. Ale vždy to boli voľby, ktoré si Obama mohol prehrať sám," uviedol politológ John Sides z univerzity Georga Washingtona. Obamovi taktiež pomohol fakt, že voliči z veľkej časti pripisujú vinu za recesiu jeho predchodcovi, republikánovi Georgovi W. Bushovi. Obama pritom tvrdil, že Romney zavedie rovnakú politiku, aká viedla ku kríze.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy