Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Amerika volí prezidenta, vedie Obama
Zdielať na

Amerika volí prezidenta, vedie Obama

Dôležitý deň D pre Ameriku. Jej obyvatelia dnes majú po vzrušenej a mimoriadne nákladnej volebnej kampani, do ktorej v závere vstúpila ešte aj superbúrka Sandy, rozhodnúť. Zasadne do Bieleho domu opätovne Barack Obama, alebo ho vystrieda republikán Mitt Romney? Podľa prieskumov volebných preferencií sú ich šance vyrovnané. Experti však kartu vsádzajú na Obamu...

AKTUÁLNE: Podľa odhadov televízie MSNBC získal Barack Obama potrebných 270 hlasov voliteľov a stal sa tak víťazom amerických prezidentských volieb. K tejto správe sa postupne pridávajú americké spravodajské televízie NBC či CNN. 

Kandidát Romney už odvolil

Republikánsky kandidát Mitt Romney už volil v domovskom Belmonte, štát Massachussetts. Následne sa vydal na posledné mítingy do Ohia a Pensylvánie. Obama čaká na výsledky doma v Chicagu. Volil už v októbri a pripojil sa k najmenej 30 miliónom Američanov, ktorí tak hlasovali predčasne.

Tesný, ale dôležitý náskok

V kľúčových asi desiatich "bojových" štátoch, kde sa o víťazovi rozhodne, má súčasný prezident mierny, ale stále dôležitý náskok. Obama by mal vďaka nemu získať dostatočný počet zástupcov do kolégia voliteľov (osôb zvolených na to, aby uskutočnili voľbu v neme istej skupiny), ktorí v systéme pomerného zastúpenia jednotlivých štátov volia amerického prezidenta. Víťazom sa stáva ten, kto získa najmenej 270 z 538 voliteľov.

Rozhoduje sa aj o...

Okrem prezidentských volieb sa dnes, v utorok 6. novembra konajú aj voľby celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu. V 11 štátoch a na dvoch teritóriách sa bude voliť guvernér. V Portoriku prebehne aj referendum o politickom statuse ostrova, voľne pridruženého k USA. V Kalifornii sa zase referendom rozhodne o zrušení trestu smrti.

Od 12:00 do 6:00 nášho času

V krajine, rozloženej do šiestich časových pásem, je volebný deň dlhý. Pre otvorenie a uzatvorenie volebných miestností má každý štát vlastné pravidlá. Prvé hlasovacie miestnosti sa otvorili na severovýchodnom pobreží o šiestej ráno miestneho času (o 12:00 SEČ). Momentálne sa volí už v 36 štátoch, vrátane New Yorku, Virginie, Floridy, Ohia či Kalifornie.

Podľa BBC sa dlhý rad čakajúcich voličov tvoril už odrána na mnohých miestach v newyorskom Harleme. V časti Staten Island, kde superbúrka Sandy narobila veľké škody, čakali voliči pred provizórnymi volebnými miestnosťami v stanoch.

Posledné miestnosti by sa mali zatvoriť na Aljaške o ôsmej večer miestneho času (v stredu o 6:00 ráno).

Pat? Je to možné

Výsledky volieb by mali byť známe bezprostredne potom. Pokiaľ by však bolo hlasovanie také tesné ako v roku 2000, kedy voľby skončili prakticky patom, mohlo by sa vyhlásenie víťaza oneskoriť. Podľa prieskumu portálu Politico má však Obama v desiatich štátoch, kde sa bude rozhodovať, náskok 49 k 43 percentám.

Podľa odborníkov rozhodne hlasovanie na Floride. Aj kampaň naznačovala, že to bude tak. Pozrite si reportáž z druhého televízneho súboja oboch kandidátov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy