Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pán Bieleho domu. Úspechy a pády Baracka Obamu (51)
Zdielať na

Pán Bieleho domu. Úspechy a pády Baracka Obamu (51)

Pred štyrmi rokmi sa Barack Obama ako prvý afroameričan dostal do Bieleho domu s heslom "Yes, we can". Američania boli fascinovaní, pretože ponúkal inú alternatívu ku končiacej vláde republikána Georga W. Busha. Dnes si ale niektorí voliči myslia, že 51-ročný demokrat Obama ich nádeje nenaplnil. Kameňom úrazu je v USA najmä stagnujúca ekonomika. Napriek tomu však prezident v súboji s republikánom Mittom Romneyom svoj úrad dokázal obhájiť.

Na začiatku svojho funkčného obdobia v roku 2009 Obama zdedil krajinu v zostupnej špirále - dve nezaplatené vojny, najhorší ekonomický útlm za posledných 80 rokov, kolabujúci systéme reputácie USA. Prezident mal odvážne plány, nie všetky sa mu však podarilo splniť. Znovuzvolením si vypýtal možnosť tieto resty napraviť. Američania by ocenili predovšetkým zlepšenie zamestnanosti a zníženie štátneho dlhu.

Najväčší úspech? Reforma zdravotníctva

Najväčším Obamovým úspechom, podľa jeho vlastných slov, je presadenie zdravotnej reformy. V júni ju podporil Najvyšší súd, a to vrátane sporného povinného zdravotného poistenia (od roku 2014). Presadenie reformy trvalo 18 mesiacov a prinieslo mnoho kompromisov a vyčerpávajúci politický boj. Šéf Bieleho domu zákon odvôdňuje snahou sprístupniť starostlivosť desiatkam miliónom Američanov bez zdravotného poistenia i snahou o skrotenie rastúcich nákladov na zdravotníctvo.

Na domácom poli sa ďalej postaral o stimulačný plán na podporu ekonomiky a prispel k záchrane amerického automobilového priemyslu. Obama taktiež ako prvý prezident USA otvorenie podporil sobáše osôb rovnakého pohlavia. Jeho vláda zrušila aj pravidlo "nepýtaj sa a mlč", ktoré zakazovalo homosexuálom, otvorenie sa hlásiacim k svojej orientácii, slúžiť v armáde. Nesplneným sľubom naopak zostáva proklamované uzavretie väznice Guantanámo pre podozrivých z terorizmu.

Zahraničná politika

Šéf Bieleho domu sľúbil aj ukončenie vojny v Iraku, pokračuje taktiež sťahovanie vojakov z Afganistanu. Uznanie demokratického sveta aj vzrast popularity si Obama pripísal za minuloročné dolapenie a zabitie Usámu bin Ládina, vodcu teroristickej siete Al-Káida. Podľa pozorovateľov sa podarilo túto teroristickú sieť oslabiť. Pozitívne je hodnotené aj uzatvorenie americko-ruskej zmluvy START o obmedzení jadrového arzenálu. Obama pri príležitosti jej podpisu v roku 2010 zavítal do Prahy po druhýkrát.

Naopak za očakávaniami prezident zaostal v riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu. S izraelským premiérom Benajmínom Netanjahuom má Obama skôr napäté vzťahy pre rozdielne názora na výstavbu izraelských osád na palestínskom území a aj pre vzájomné nesympatie.Najmä republikáni Obami kritizujú za mäkký prístup voči Iránu či Rusku. S nevôľou sa i nich stretlo taktiež zrušenie plánu na výstavbu systému protiraketovej obrany v ČR a v Poľsku.

Toto je Barack Obama

Barack Hussein Obama sa narodil 4. augusta 1961 v havajskom Honolulu. Otec pochádzal z Kene, matka bola bielou Američankou. Vyštudoval politické vedy na Kolumbijskej univerzite (1983) a právo na Harvarde (1991). Svpju profesnp dráhu začal ako právnik nezamestnaných v Chicagu, S politikou začal ako senátor v štáte illinois (1997-2004), v novembri 2004 bol zvolený do amerického Senátu.

Obama, považovaný za skvelého rečníka, bol inaugurovaný za prezidenta 20. januára 2009 po tom, čo vo voľbách porazil republikána Johna McCaina. Ešte koncom toho istého roku získal Nobelovu cenu mieru. Jej udelenie však vzbudilo zmiešané reakcie. Okrem pochvalných hlasov sa totiž ozvalo aj mnoho kritikov, podľa ktorých prezident počas krátkeho pôsobenia vo funkcii nedosiahol konkrétne výsledky.

Od roku 1992 je Obama ženatý. S manželkou Michelle, ktorá je taktiež právničkou, majú dve dcéry Maliu Ann (1999) a Sashu (2001). Prezident rád relaxuje pri športe. V obľube má najmä basketbal alebo počúvanie hudby. Napísal autobiografiu Dreams from my Father (v češtine vyšla ako Cesta za sny mého otce) a politické analýzy The Audacity of Hope (Odvaha dúfať). Obe knihy sa stali bestsellerom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy