Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obama alebo Romney? Obama, teší sa slovenská ľavica
Zdielať na

Obama alebo Romney? Obama, teší sa slovenská ľavica

Voľby prezidenta Spojených štátov sleduje celý svet. Keďže rozhodnutia najvplyvnejšieho štátnika sveta sa neraz dotýkajú aj Slovenska, sondovali sme medzi našimi politikmi, či by dali hlas Barackovi Obamovi alebo Mittovi Romneymu a prečo.

Demokrat verzus republikán

Obamu by volili skôr ľavičiari či predstavitelia menšín. Potvrdilo sa to aj v našom miniprieskume v slovenskom parlamente. "Mne je sympatickejší Obama. Má také návrhy, ktoré oslovujú väčšinu obyvateľstva a nie úzku skupinu," myslí si predseda strany Most-Híd Béla Bugár. "Podporil by som pána prezidenta Obamu. Je to človek, ktorý má sociálne cítenie," myslí si aj poslanec za Smer-SD Anton Martvoň.

Na druhej strane, republikán Romney môže väčšinovo počítať s hlasmi ľudí, ktorí sú skôr pravičiari, vyznávajú konzervatívne hodnoty či kladú dôraz na fungujúcu ekonomiku voľného trhu. Aj toto sa potvrdilo v našej snemovni.

"Politici dostávajú mandát na to, aby plnili to, čo sľúbili a Obamovi sa z toho, čo sľúbil, nepodarilo slniť takmer nič," hovorí poslanec za KDH Radoslav Procházka. "Volil by som Mitta Romneyho, lebo rozumie daniam a vedel by, ako naštartovať hospodársky rast," myslí si predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Nerozhodný je len Igor Matovič

"Volil by som Mitta Romneyho. Barack Obama totiž zdevastoval americkú ekonomiku a sekundárne zanevrel na svojho dlhoročného spojenca, ktorým bola Európa," hovorí poslanec za SaS Juraj Droba.

Veľmi vyrovnaný súboji Obama - Romney rozhodnú tí americkí voliči, ktorí stále váhajú a k niektorému kandidátovi sa priklonia až v poslednej chvíli. Nerozhodnutý v tejto otázke je aj šéf Obyčajných ľudí. "Romneyho za postoj v spoločensko-etických otázkach a Obamu za sociálnejšie cítenie," myslí si Igor Matovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy