Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vziať Američanom zbrane? Tým sa vraj nič nevyrieši
Zdielať na

Vziať Američanom zbrane? Tým sa vraj nič nevyrieši

Absolútne nepríčetný preto, lebo ho chcela poslať preč. Polícia má zrejme možný nový motív strelca z Newtownu. Vyšetrovatelia vypočuli dlhoročného rodinného známeho, ktorý tvrdí, že matka, ktorú strelec zavraždil ako prvú, zvažovala jeho presun na psychiatrickú kliniku. Podmotívom 20-ročného Adama Lanzu mohlo byť tiež to, že matka mala školu, v ktorej jej syn zabíjal, radšej než vlastné dieťa.

Je regulácia zbraní riešenie?

Matka vraha pracovala v škole Sandy Hook ako dobrovoľníčka dlhé roky. Deti, ktoré páchateľ postrieľal, mali byť jej minuloročnou triedou. Navyše mala veľmi blízkyvzťah so školskou psychologičkou a riaditeľkou, ktoré sú rovnako na zozname zabitých. Celý svet a najmä obyvatelia v USA sú stále v hrôze a vyzývajú kompetentných, aby zaviedli prísnejšie regulácie zbraní.

"Je to úplne scestná myšlienka. Mali sme regulačné zákony už v minulosti a ukázali sa ako nefunkčné. Skôr by sme sa mali zameriavať na mentálne zdravie jedincov," tvrdí človek, ktorý zbaň vlastní.

Na reguláciu zareagovali aj v Austrálii. Tamojšia vláda je presvedčená o tom, že prísnejšie zákony o držbe zbraní by takýmto šialeným útokom mohli zabrániť.

Die Welt: Najprv pomoc psychiatrov

Nemecký denník Die Welt však odporuje tvrdením, že viac ako na reguláciu by sa mali psychiatri viac venovať možným budúcim páchateľom. Po mnohých vyhláseniach na margo priemyslu so zbraňami a strelivom a výzve k regulácii zaznamenali predajcovia masívny nárast v kupovanosti týchto smrtiacich zariadení - rovnako vrástli tržby aj tým, ktorí predávajú nepriestrelné vesty a ochranné pomôcky.

Situácia sa nelepší, čo dokazuje aj fakt, že deti do škôl chodia s obrovským strachom. Príkladom je 11-ročný chlapec z Yutahu, ktorý si na svoju sebaobranu priniesol v školskej taške pištoľ a ohrozoval ňou spolužiakov. Paľbe kritiky je vystavený aj filmový priemysel, ktorý akčné snímky a zabíjanie prezentuje ako bežnú dennú rutinu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy