Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Neuveriteľná odvaha. Učiteľka (†27) sa postavila medzi deti a strelca
Zdielať na

Neuveriteľná odvaha. Učiteľka (†27) sa postavila medzi deti a strelca

Dvadsať prváčikov. Z toho osem chlapcov a dvanásť dievčat. Ďalší dospelí. Medzi nimi riaditeľka, ktorá spustila rozhlas, aby varovala školu, a bežala vrahovi oproti, či učiteľka, ktorej telo našli, ako zakrývala žiakov pred guľkami. Dosiaľ idylické mestečko Newtown ostáva a ešte dlho ostane ochromené krvavou drámou na miestnej škole...

Otrasený aj skúsený patológ

"Neviem. Neviem, netuším ako sa preniesť cez niečo takéto. Moja žena a ja nechápeme, ako sa dá s niečím takým vyrovnať a žiť ďalej." Toto sú slová zroneného otca len 6-ročnej Emílie. Vyjadril tak zúfalstvo rodičov všetkých dvadsať detí, ktoré prišli o život v piatkovej streľbe na základnej škole.

Telíčka detí aj šiestich dospelých obetí odviezli v sobotu z miesta nešťastia na identifikáciu. Zdrveným rodičom povolili identifikácie prostredníctvom fotografií. "Po 30 rokoch praxe je toto moja najotrasnejšia skúsenosť. Je to to najhoršie, čo som kedy videl," popísal miesto činu patológ Wayne Carver.

Deti chránila vlastným telom

Podľa polície, vrah učiteľov a detí, 20-ročný Adam Lanza zabíjal niekoľkonásobnou streľbou. Zrejme medzi prvými zastrelenými na škole bola obľúbená riaditeľka, ktorá utekala vrahovi v ústrety, aby chránila deti. Predtým stihla pustiť rozhlas, aby varovala ostatných.

Besniaceho Adama Lanzu nezastavila ani školská psychologička a 27-ročná učiteľka prvákov. Jej telo našli, ako zakrývala svojich žiakov. "Len si to predstavte. Postavila sa medzi guľky a deti, aby ich chránila. To urobí iba anjel. Nepochybujem, že išla rovno do neba," hovorí o učiteľke kamarátka.

Rodinám obetí vyjadril sústrasť a ľútosť aj otec vraha Adama Lanzu. Polícia jeho motív stále tají. Mladík však zrejme krviprelievaním riešil vlastné psychické problémy. Do zachmúreného Newtownu v Connecticute pricestoval aj Barack Obama, aby vyjadril sústrasť pozostalým.

Mesto Newtown si ale nemôže  vydýchnuť ani niekoľko dní po streľbe šialenca, Adama Lanzu. Najnovšie v ňom museli evakuovať ľudí počas popoludňajšej bohoslužby za obete masakru, pretože anonym ohlásil bombu v kostole.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy