Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Väčšina obetí krvavého útoku v USA boli malé deti
Zdielať na

Väčšina obetí krvavého útoku v USA boli malé deti

Piatková streľba na základnej škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut si vyžiadala 27 mŕtvych, z toho 20 detí. Šialeným strelcom bol mladík. Zrejme trpel psychickými problémami a tiež autizmom. Na mieste padlo až 100 výstrelov. Šialenec nakoniec spáchal samovraždu.

Strieľal do tých najmenších

Úrady už zverejnili oficiálny zoznam 26 obetí piatkové masakru. Z 20 zastrelených detí bolo 8 chlapcov a 12 dievčat, všetci boli vo veku 6 až 7 rokov. Zvyšné obete boli ženy, vrátane strelcovej matky, ktorú zabil doma, vo veku od 27 do 56 rokov. Ukázalo sa, že viaceré učiteľky prišli o život, keď sa pokúšali deti ochrániť pred šialeným útočníkom. Okrem toho o život prišiel aj on sám, keď sa po čine zastrelil.

Bývalý žiak

Strelec, 20-ročný Adam Lanza, bol bývalým žiakom školy. Známi ho popisujú ako výborného študenta, aj keď trochu utiahnutého. Ku škole v jednej z lepších štvrtí prišiel krátko po začiatku vyučovania. Bol vyzbrojený dvoma pištoľami a puškou. Oblečenú mal nepriestreľnú vestu. Podľa svedkov vystrelil desiatky rán.

Policajti skúmajú prvé dôkazy

Mladý muž si cestu do budovy školy násilne vynútil, mal sa vlámať cez škôlku. V sobotu o tom informoval policajný veliteľ Paul Vance, podľa ktorého vyšetrovanie ukázalo, že Adama Lanzu nepustili do školskej budovy dobrovoľne. Ako povedal, vyšetrovatelia našli dobré dôkazy, ktoré im umožnia objasniť, čo presne sa stalo a aký motív viedol páchateľa k tomuto činu.

"Vyšetrovatelia získali v škole a na druhom mieste činu veľmi dobré dôkazy, ktoré budú môcť použiť na vytvorenie celého obrazu, ako a hlavne prečo sa toto stalo," povedal novinárom Vance, získané dôkazy však nešpecifikoval. Dodal, že jediná žena, ktorá útok prežila, sa zotavuje v nemocnici a je mimo ohrozenia života.

Horor v kolíske hry Scrabble

Malebné mestečko Newtown, ktoré má asi 27 000 obyvateľov, leží 130 kilometrov severovýchodne od New Yorku. Podľa štatistík patrí k najbezpečnejším v Spojených štátoch, až doteraz. Známe bolo najmä ako miesto vzniku populárnej slovnej hry Scrabble.

Do mesta dnes pricestuje americký prezident Barack Obama, ktorý si tu dnes obete uctí pri bohoslužbe. Tragické udalosti nenechali chladného ani šéfa Bielého domu, ktorý pri prejave k udalostiam neudržal slzy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy