Skoro jasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Krvavá masakra na škole v USA. Vlajky vejú na pol žrde, plakal aj Obama
Zdielať na

Krvavá masakra na škole v USA. Vlajky vejú na pol žrde, plakal aj Obama

Prezident Spojených štátov amerických Barack Obama po piatkovej streľbe na základnej škole v Connecticute vystúpil s televíznym príhovorom. V tom prisľúbil prijatie "zmysluplných" opatrení proti zopakovaniu takejto tragédie.

Útok v meste Newtown, ktorý si podľa posledných informácií vyžiadal životy 20 detí a siedmych dospelých, o život prišiel aj útočník. Šéf bieleho domu na znak smútku nariadil spustenie vlajok na pol žrde na všetkých úradných a vojenských budovách až do utorka.

Slzám sa neubránil ani Obama

"Väčšina z tých, čo zahynuli, boli deti, nádherné malé decká vo veku päť až desať rokov," povedal zjavne rozrušený Obama, ktorý sa počas prejavu neubránil slzám. "Medzi zabitými sú taktiež učitelia, muži a ženy, ktorí zasvätili svoje životy pomáhaniu našim deťom pri plnení ich snov... Ako krajina sme si tým prešli už priveľakrát," konštatoval prezident, pričom poukázal na predošlé masakry v Kolorade, Oregone a vo Wisconsine.

"Budeme sa musieť dať dokopy a prijať zmysluplné opatrenia, aby sme zabránili ďalším tragédiám, ako sú tieto, bez ohľadu na politiku," dodal. Obama krátko po tom, ako sa o masakre dozvedel, zatelefonoval guvernérovi Connecticutu Dannelovi Malloyovi, aby mu vyjadril svoju "sústrasť a znepokojenie".

Tragická bilancia

Hovorca connecticutskej štátnej polície Paul Vance medzitým informoval, že v priestoroch základnej školy zahynulo najmenej 20 detí a siedmi dospelí, zatiaľ čo telo ďalšej obete strelca našli na inom mieste. Ako predtým uviedli americké médiá, páchateľ najskôr zabil svoju matku a následne sa presunul do školy. Počas policajného zásahu prišiel o život aj útočník. Špekuluje sa, že trpel poruchou osobnosti.

Strelcom bol mladík

Strelec, 20-ročný Adam Lanza, bol bývalým žiakom školy.  Známi ho popisujú ako výborného študenta, aj keď trochu utiahnutého. Ku škole v jednej z lepších štvrtí  prišiel krátko po začiatku vyučovania. Bol vyzbrojený dvoma pištoľami a  puškou. Oblečenú mal nepriestreľnú vestu. Do budovy sa vlámal cez škôlku a zaútočil na dve triedy najmladších žiakov. Podľa svedkov vystrelil desiatky rán.

Jedna z najkrvavejších tragédii

Ide o druhú najhoršiu tragédiu svojho druhu v Spojených štátoch a prekonala aj masakru na strednej škole v koloradskom Columbine z roku 1999, ktorá v krajine rozpútala debatu o sprísnení pravidiel držby zbraní.

Streľba na verejných miestach so smrteľnými následkami je pritom v USA bežným javom a krviprelievanie často ukončí až usmrtenie alebo samovražda páchateľa. V júli tohto roka krajinu šokovala masakra počas premiéry filmu Batman v koloradskom meste Aurora, kde 24-ročný útočník zastrelil 12 ľudí a ďalších 58 zranil.

Kondoluje celý svet

Svetoví lídri sú šokovaní masakrom detí na základnej škole a rodinám obetí posielajú svoje najhlbšie kondolencie. "Zobrať si za cieľ deti je odporné," napísal vo svojom vyhlásení k tragédii generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Američanom kondolovala aj šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, podľa ktorého je to "obrovská tragédia". Kondolenčný list poslala aj britská kráľovná Alžbeta II., ako aj lídri jednotlivých európskych krajín, Kanady a Austrálie. Kondolencie prišli aj z Iránu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy