Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Newtown čaká ťažký týždeň. Pochovali prvé obete masakry
Zdielať na

Newtown čaká ťažký týždeň. Pochovali prvé obete masakry

Americké mesto Newtown začalo s azda najťažšiu etapu tragédie, ktorá ho postihla. Pozostalí sa musia rozlúčiť so svojimi milovanými. Ako prvých pochovali dvoch chlapcov. Obaja mali len šesť rokov. V duchu pohrebných ceremónií sa ponesie celý tento predvianočný týždeň.

Pochovali Jacka aj Noaha

Stovky ľudí v Newtowne sa prišli rozlúčiť so šesťročným Jackom Pintom, zatiaľ čo vo Fairfielde pochovali príbuzní Noaha Poznera. Šieste narodeniny oslávil len pred týždňom. Nadpriemerne inteligentný chlapček miloval bádanie a tacos. 

Americký prezident Barack Obama sa v nedeľu zúčastnil na zádušnej omši v connecticutskom mestečku Newtown, kde v piatok šialený strelec na tamojšej základnej škole zabil 20 malých detí a šesť dospelých.

Obama sa na omši za obete jedného z najhorších masakrov v histórii USA prihovoril zúčastneným a verejne prisľúbil boj proti násiliu. Podľa slov laureáta Nobelovej ceny mieru je potrebné urobiť viac v tejto veci, keďže za jeho prezidentovania ide už o v poradí štvrtú veľkú masakru, ktorú má na svedomí šialený strelec. Obama v rámci svojho prejavu na pódiu s 26 sviečkami prečítal mená všetkých obetí.

Motívy streľby ostávajú nejasné

Piatková šialená streľba 20-ročného Adama Lanzu, ktorého motívy zostávajú nejasné, vyvolala opätovné diskusie na tému sprísnenia zákonov týkajúcich sa držby zbraní v USA. Tie sú veľmi benevolentné. Kontrola zbraní je totiž v Spojených štátov citlivou témou a Obama sa jej počas svojho prvého funkčného obdobia vyhol. Federálny zákaz na útočné zbrane z roku 1994 vypršal v roku 2004 a odvtedy sa ho nepodarilo obnoviť. Obama sľúbil, že problému sa bude venovať, doteraz tak však neurobil pre obavy zo straty časti voličov. Mnoho Američanov, najmä opozičných republikánov, si totiž myslí, že právo na nosenie zbraní je nedotknuteľné.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy