Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Švédi proti mäsožravcom. Chcú pre nich vyššie dane
Zdielať na

Švédi proti mäsožravcom. Chcú pre nich vyššie dane

Klobásky, slanina, oškvarky, steaky, bôčik, teľacie, rebierka a tak ďalej... To sú všetko pochúťky, na ktorých si väčšina Slovákov rada pochutnáva. Mäsožrútom však chcú po prstoch klepnúť Švédi. A to uvalením vyššej dane.

Švédi majú na zavedenie vyššej dane pre mäsožravcov svoje dôvody. Z pohľadu udržateľnosti je totiž mäso náročnejšie ako zelenina. Vysvetľuje Sone Ekmanová zo Švédskej rady pre poľnohospodárstvo: "Produkcia mäsa vyžaduje veľa zdrojov v porovnaní so produktmi zo zeleniny."

Zdravšie znížiť mäso o polovicu

Okrem eko dôvodov ide aj o dôvody zdravotné. Pomerne uvedomelí Švédi nepatria k top mäsožrútom Európy, ale nemajú sa zle, takže so spotrebou 87 kilogramov na osobu ročne patria k jemnému nadpriemeru. Pre samotných obyvateľov by bolo zdravšie znížiť to o polovicu, ako to bolo pred dvadsiatimi rokmi. To by sa dalo dosiahnuť aj vyššou daňou. Opäť Sone Ekmanová zo Švédskej rady pre poľnohospodárstvo: "Daň by sa mala diferencovať tak, aby mäso, ktoré vedie k najväčším emisiám skleníkových plynov, dostalo tiež najvyššiu daň."

Aj bez mäsa plnohodnotný život

Odborník na výživu Igor Bukovský: "Bez mäsa sa dá viesť plnohodnotný život, ale vždy je tam zdôraznené, že určitým veciam treba venovať väčšiu pozornosť." V neposlednom rade by sa možno nemalo zabúdať ani na samotné zvieratá. Tie sa pre blaho nadváhy a nadprodukcie, po krátkom živote na rôznych antibiotikách a rastových hormónoch so šťastím v očiach vrhajú pod nôž, aby sa čo najrýchlejšie mohli zmeniť na šťavnatý kúsok mäska.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Zabíjačka_kusy_mäso_bravčové

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy