Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Japonský cisár Akihito (88) sa podrobí operácii srdca
Zdielať na

Japonský cisár Akihito (88) sa podrobí operácii srdca

Japonský cisár Akihito bol hospitalizovaný v tokijskej univerzitnej nemocnici, kde v sobotu podstúpi operáciu srdca. Lekári mu ju doporučili po kontrole minulý týždeň.

Podľa japonských médií bypass urobia odborníci z univerzitnej nemocnice a súkromnej univerzity Džuntendo. 88-ročný monarcha by mal byť hospitalizovaný štrnásť dní. Počas tejto doby ho zastúpi korunný princa Naruhito. Ešte tento týždeň cisár absolvoval svoj normálny pracovný program.

Ochorenie srdca

Pri nedávnej lekárskej prehliadke sa ukázalo závažné zúženie tepien. Ischemickú poruchu srdca, teda nedostatočné prekrvenia srdca, lekári u cisára konštatovali pri pravidelnej zdravotnej prehliadku minulý rok v januári.

Liečil sa aj na rakovinu

Istý čas v nemocnici cisár strávil aj v novembri, kedy sa liečil na bronchitídu, zápal pľúc a vysoké horúčky. V roku 2003 sa podrobil operácii kvôli rakovine prostaty. Koncom roku 2008 trpel zdravotnými problémami spojenými s nadmerným stresom, vrátane nepravidelného tepu a krvácania do žalúdku.

Akihito sa narodil v Tokiu v decembri 1933. Korunným princom sa stal v roku 1952 a korunovaný bol v roku 1990. Po smrti svojho otca, cisára Hirohita. S cisárovnou Mičiko majú tri deti.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy