Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Antipirátska dohoda ACTA s otáznikom. Odmietli ju aj Česi a Poliaci
Zdielať na

Antipirátska dohoda ACTA s otáznikom. Odmietli ju aj Česi a Poliaci

Slovensko zatiaľ neplánuje pristúpiť k medzinárodnej protipirátskej zmluve ACTA. Tá vyvolala vo viacerých krajinách protesty a útoky hackerov na internetové stránky.

Ministerstvo hospodárstva oznámilo, že prípravy na schválenie dokumentu prerušilo a najskôr chce verejnú diskusiu. Slovensko na rozdiel od väčšiny členských štátov EÚ dohodu ACTA, ktorá sa vzťahuje aj na boj proti internetovému pirátstvu, nepodpísalo.

ACTA obmedzuje základné práva a slobody

Česko a Poľsko, ktoré tak urobili, medzitým ohlásili, že ratifikáciu zmluvy pozastaví. Dohoda ACTA a jej aplikácia obsahuje množstvo nepresností. "Nepodporím dohodu, ktorá by mohla akokoľvek okliešťovať základné práva a slobody," uviedol slovenský minister hospodárstva Juraj Miškov.

Slovenskí politici sa doposiaľ vyjadrovali o zmluve viacmenej opatrne. Pre ich nejednoznačný postoj hackeri nedávno opakovanie vyradili z prevádzky niekoľko webových stránok. Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo aj v uliciach.

Zmluvu v tejto podobe nechceme ratifikovať

Proti súčasnej podobe zmluvy ACTA sa postavila aj strana SMER-SD. "V tom stave, v akom sa nachádza táto zmluva, ju nie je možné ratifikovať," prehlásil Fico. Expremiér tiež naznačil, že za "neúmyselné nahranie pesničky alebo filmu" by v našej krajine nemalo hroziť trestné stíhanie. Dôvodom sú nižšie platy ako vo vyspelých európskych štátoch. "Dobre vieme, že nie všetko je prístupné verejnosti z hľadiska cien. Dobre vieme, aké sú na Slovensku príjmy ľudí," dodal.

Zmluva má za cieľ mimo iného mapovať šírenie falzifikátov včetne nelegálnych hudobných alebo filmových diel. Podľa kritikov, ale umožní cenzúru internetu alebo zavedenie prísnejších kontrol na hraniciach.

ISIFA

Súvisiace články