Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cenzúra internetu? O tú sa vraj pokúša v tichosti Únia
Zdielať na

Cenzúra internetu? O tú sa vraj pokúša v tichosti Únia

Obchodná dohoda známa pod skratkou A.C.T.A. priniesla búrlivé reakcie z celého sveta. Cez víkend boli dočasné nefunkčné aj viaceré slovenské weby. Napríklad aj stránka Úradu vlády. ACTA už podpísalo 22 krajín Európskej únie.

Je to iba ďalší z množstva zákonov, ktoré riadia náš život v Európskej únii? Alebo ide o mimoriadne nebezpečný nástroj na ovládnutie internetu, ktorý nás oberie o slobodu prejavu a o súkromie?

Anonymní útočníci chcú aj takto vyjadriť nesúhlas s Obchodnou dohodou o boji proti falšovaniu, v skratke ACTA. Jej text vznikal za zatvorenými dverami a hovoril napríklad o zavedení kontrol osobnej elektroniky pri prechode hranicami - či nemáte nelegálny softvér či iný materiál. "To môže smerovať k cenzúre, že by ste boli povinní notebook odheslovať a predložiť ku kontrole," tvrdí odborník na IT technológie Matej Švantner.

Pre všeobecnú formuláciu odstúpil

ACTA už podpísalo 22 krajín európskej únie. Na protest proti tomu ako sa prijala, ale aj proti jej príliš všeobecnej formulácii napríklad odstúpil referent európskeho parlamentu Kader Arif. Dohoda mala byť pôvodne o tom, ako zabrániť obchodovaniu s falošným tovarom rôzneho druhu, od liekov cez textílie až po softvér. Podľa jej kritikov ale ide o pokus zostrúhať osobné slobody a súkromie na internete.

Slovensko zrejme nepodpíše

Podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva Dany Piršelovej, minister Juraj Miškov nepodporí nič, čo by mohlo viesť k obmedzeniu základných ľudských práv a slobôd. Ak ju teda u nás neschváli vláda, parlament a prezident, možno sa na Slovensko - ako pri hlasovaní o eurovale - opäť zaostrí svetová pozornosť.

ISIFA

Súvisiace články