Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Parlament podá trestné oznámenie, hackeri napadli stránku
Zdielať na

Parlament podá trestné oznámenie, hackeri napadli stránku

Trestné oznámenie za škody spáchané na budove parlamentu počas piatkovej demonštrácie podá Kancelária NR SR. A to na organizátorov protestnej akcie Gorila. Povedal to jej šéf Andrej Kramár. Protest bol síce ohlásený, ale vymkol sa organizátorom spod kontroly...

Boli spôsobené škody, za ktoré niekto musí znášať dôsledky, tvrdí kancelária. Škody na budove parlamentu odhadla na 3 000 až 5 000 eur.

Vandalizmus. To je problém

Kramár verí, že v záujme dobrej veci sa dá protestovať aj slušným spôsobom. Zdôraznil, že nikto nie je proti demonštrantom, proti ľuďom, ale za vandalizmus treba prebrať zodpovednosť.

Jedna z organizátorov protestnej akcie Gorila Lucia Gallová uviedla, že organizátori protestu "v žiadnom prípade nenesú zodpovednosť za údajne spôsobené škody, pretože počas celej akcie vyzývali občanov na pokojný priebeh a aby sa vyhýbali vandalizmu".

Stránka parlamentu nefunguje

Skupina Anonymous, ktorá stojí za nedávnymi útokmi na stránky iniciatívy 99 %, Penty či Vlády SR, ohlásila ďalší útok. Web parlamentu v týchto chvíľach nefunguje, web ministerstva financií funguje normálne. Nedostupný sa stal cez internet aj Úrad vlády.

Čistia budovu

Budovu parlamentu a jej okolie čistia po piatkovom "útoku" demonštrantov, informoval Kramár. K tomu, aký bude ďalší postup povedal, že sa stretnú s predstaviteľmi polície, pretože poriadok pred budovou mal zabezpečiť policajný zbor.

Ale za škody spôsobené vandalmi a extrémistickým správaním niektorých z účastníkov protestu podáva Kancelária NR SR trestné oznámenie na organizátorov.

Tažkoodenci, chaos, neporiadok...

Stovky ľudí, ktorí sa zúčastnili na piatkovej protestnej akcii Gorila, prekonali pripravené zátarasy pred Národnou radnou v Bratislave a dostali sa až k vchodu do budovy parlamentu. Ten chránili desiatky policajtov a ťažkoodencov.

Protestujúci budovu národnej rady obhádzali banánmi a vajíčkami, objavili sa aj výbuchy pyrotechniky. Polícia však nezasiahla. Na volania demonštrujúcich "poďte von" a "máme toho dosť" však nik z parlamentu nereagoval.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy