Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hackeri z Anonymous: O toto nám ide...
Zdielať na

Hackeri z Anonymous: O toto nám ide...

Útoky hackerov na internetové stránky politických strán, vládnych inštitúcií, bánk a ďalších subjektov boli v posledných dňoch v centre mediálnej pozornosti. Skupina Anonymous, ktorá za útokmi stála, sa teraz obracia na občanov Českej a Slovenskej republiky.

Kým útok z konca minulého týždňa súvisel s kauzou Gorila, tie tohtotýždňové podniká Anonymous v spojitosti s plánovaným podpísaním medzinárodnej zmluvy ACTA. Jej ratifikovaním by sa podľa členov Anonymous začala éra cenzúry na internete, čo nechcú v žiadnom prípade dopustiť.

Útok v podvečerných hodinách, mimo pracovného času

Preto 30. januára odstavili weby Národnej rady Slovenskej republiky, ministerstva financií, ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti. Útok uskutočnili v podvečerných hodinách, teda mimo pracovného času, tak, aby minimalizovali možné poškodenie slobodných občanov Slovenska.

Anonymous chce počuť od vlády: ACTA nepodporíme!

Slovenská vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že bude dodržiavať a ochraňovať ľudské práva. Preto podľa Anonymous nemôže podpísať zmluvu ACTA. Ak by to spravila, nedodržala by slovo a konala by proti občanom Slovenska - píše sa v liste členov Anonymous, ktorý adresovali občanom. Anonymous chce od vlády počuť jasné stanovisko: ACTA v žiadnom prípade nepodporíme!

Bojujú za slobodu slova, nikdy nenapadnú médiá

Anonymous sa obracajú aj na médiá. Keďže bojujú za slobodu slova, zaväzujú sa, že nikdy nenapadnú žiadne z médií. Hoci ich tie prezentujú ako teroristov, hackerov, či anarchistov, oni nimi podľa vlastného vyjadrenia nie sú.

"Naše úmysly sú čisté, bojujeme za práva a slobodu, bojujeme za ľudí. Žiadame vás preto, aby ste o nás zverejňovali pravdu a vaše správy si overovali," píše sa v závere listu Anonymous, ktorý sa končí už známym: "Sme Anonymous, sme légia, neodpúšťame, nezabúdame, očakávajte nás".

anonymous

Súvisiace články