Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pred Úradom vlády sa protestovalo aj proti ACTA!
Zdielať na

Pred Úradom vlády sa protestovalo aj proti ACTA!

S transparentmi v rukách vyjadrilo svoj nesúhlas s podpisom kontroverznej medzinárodnej zmluvy ACTA viac ako dvesto mladých ľudí. Zišli sa v sobotu krátko po druhej hodine pred Úradom vlády aj v maskách... V Poľsku už majú podobné protesty za sebou a dosiahli pozastavenie ratifikácie zmluvy...

Organizátori protestu majú jasno - podľa nich by podpisom tejto zmluvy došlo k obmedzeniu práv a slobôd každého z nás. Preto navrhujú otvorenie verejnej diskusie a úpravu znenia zmluvy.

ACTA alebo v preklade Obchodnú dohodu o boji proti falšovaniu už podpísalo 22 členských štátov Európskej únie, Spojené štáty a Japonsko. U nás stále ostáva otáznou. Legislatívny proces totiž prekrývajú voľby.

V Poľsku protesty zafungovali

Podobné protesty, no masívnejšieho charakteru má za sebou aj náš severný sused, Poľsko. Priaznivý postoj Varšavy totiž vyvolal medzi obyvateľmi nevôľu. Došlo tiež k odstaveniu webových stránok vlády, parlamentu a prezidenta hackermi z medzinárodnej skupiny Anonymous.

Poľský premiér Donald Tusk preto ratifikáciu medzinárodnej zmluvy pozastavil a plánuje vyvolať o dokumente širšiu verejnú debatu.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy