Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Hackeri rozpútali vojnu. Útočia za morom, aj v Európe
Zdielať na

Hackeri rozpútali vojnu. Útočia za morom, aj v Európe

Známa hackerská skupina Anonymous začala veľkú odvetu. Zaútočila na viaceré webstránky štátnych úradov, či protipirátskych organizácií. Okrem USA útočili aj v Poľsku alebo v Česku. Má to byť pomsta za piatkové zatknutie majiteľov serveru na zdieľanie súborov Megaupload a jeho následné zablokovanie.

V policajných putách v piatok skončili prevádzkovatelia pirátskej webstránky Megaupload. A zablokovaná skončila aj ich webstránka. Dôvodom malo byť nelegálne šírenie filmov a hudby. "Toto je doba, keď si autorské firmy povedali, že tak dosť," vraví odborník na IT Ondrej Macko.

Protipirátsky zákon? Obrovská nevôľa po celom svete

V tejto súvislosti sa už dávnejšie usiluje americká vláda prijať protipirátsky zákon, ktorý však vyvolal obrovskú nevôľu v celom svete. Známa hackerská skupina Anonymous začala vo veľkom celosvetovo organizovať útoky ako odvetu na rôzne štátne a protipirátske webstránky. Tie jednoducho preťažia. "Smerujú na ne mnoho otázok, aby ten server nedokázal reagovať," vysvetľuje Ondrej Macko.

Takto už odrovnali stránky amerického ministerstva spravodlivosti, FBI, ako aj autorské spoločnosti. Naposledy sa však zamerali aj na strednú Európu. Problémy s internetovými hackermi má totiž aj Poľsko – po tom, ako v nedeľu padlo za obeť niekoľko portálov, prišlo aj na stránky ministerstva kultúry, prezidenta, či premiéra Donalda Tuska.

Je to, ako keby sa vrátil komunizmus

K internetovému útoku sa prihlásila poľská skupina hackerov, ktorí sa snažia týmto spôsobom zabrániť podpísaniu ACTA dohody v Poľsku. Poliaci s prijatím takéhoto zákona nesúhlasia. Ľudia z ulice vravia: "Chceme si zachovať právo umiestňovať na internet, čo chceme a vyhľadávať čo chceme." Alebo: "Každý má právo tam dať niečo svoje, ale aj niečo vidieť." A ďalší názor: "Je to, ako keby sa vrátil komunizmus."

Poľská polícia sa už o celú vec začala zaujímať a prešetruje ju. Nevyhlo sa to ani Maďarsku. "Občania Maďarskej republiky: Teraz máme správu pre vás!," týmito slovami sa prihovorila hackerská skupina Anonymous k Maďarom. Video, v ktorom hackeri vyzývajú ľud, aby sa spamätal a chránil sa pred politickými klamstvami, sa objavilo len pred pár dňami. Útok zatiaľ konkretizovaný nie je. "Útok mysleli vážne, myslím, že to nie je výmysel," hovorí Deim Ágostom, školiteľ etických hackerov.

Prehrmí to a pôjde to po starom...

Maďarskom rezonuje aj vypnutie servera Megaupload. Stránky s podobnými službami dobrovoľne vypli ich prevádzkovatelia. Podľa školiteľa etických hackerov po tom, ako prehrmí táto kauza, väčšina z nich aj tak začne fungovať. "Teraz bude pár dní pauza a po nej bude všetko pokračovať po starom," myslí si Deim Ágostom.

Útokmi hackerov sa zaoberá aj slovenská polícia. "Samozrejme, pracujeme s týmito informáciami a situáciu monitorujeme," hovorí Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR.

Žiadnu hrozbu pre naše webstránky však zatiaľ nezaznamenali. Iná situácia je ale v Česku. Tam už v nedeľu zaznamenali útok na stránku českej protipirátskej únie. Na pondelok 18.00 h hackeri avizovali ďalší atak a aj ho uskutočnili, v danom čase táto webstránka nefungovala. V najbližších dňoch útoky hackerov údajne ešte zosilnejú.

Megaupload_vypnutý_hackeri

TV JOJ

Súvisiace články