Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Útok hackerov. Najskôr Facebook, teraz NATO
Zdielať na

Útok hackerov. Najskôr Facebook, teraz NATO

Hackeri opäť zaútočili. V datábaze osobných dát, ktoré získala a zverejnila hackerská skupina Anonymous po vianočnom kyberútoku na počítače americkej bezpečnostnej poradenskej firmy Stratfor, sú aj údaje o stovkách zamestnancov NATO. Hackeri zo skupiny Anonymous sa vyhrážali aj skoncovaním so sociálnou sieťou Facebook.

Na internete sa tak pohybujú údaje o stovkách zamestnancov NATO, tajných služieb a príslušníkov armády. Voľne prístupné sú teda e-mailové adresy a hesla úradníkov, ktorá pracujú pre najdôležitejšie britské vládne úrady a prichádzajú do styku s citlivými informáciami. Informovalo o tom pondelkové vydanie britského denníku The Guardian.

Útok hackerov z hnutia Anonymous na spoločnosť Stratfor sa odohral minulý rok 25. decembra. Hackeri oznámili, že firme ukradli 200 GB e-mailov a údajov o kreditných kartách, ktoré podľa nich patrili klientom tejto firmy.

The Guardian požiadal amerického odborníka na kybernetickú bezpečnosť Johna Bumgarnera, aby zverejnenú databázu kontaktov podrobil analýze. Americký expert identifikoval mená 221 zamestnancov britského ministerstva obrany, 242 zamestnancov Severoatlantickej aliancie, ale aj 46 úradníkov ministerstva zahraničných vecí. V databáze našiel aj kontakty siedmych ľudí z britského úradu vlády, 67 zamestnancov Scotland Yardu alebo štrnásť ľudí z ministerstva vnútra.

V zoznamoch aj príslušníci americkej armády

V zoznamoch sú aj mená tisícovky vládnych zamestnancov zo Spjených Štátov. Podľa Bumgarnera tam bolo napríklad 19 000 príslušníkov armády vrátane 173 Američanov, ktorí sú nasadení v Afganistane a 170 vojakov nasadených v Iraku. 

Verejne neznáme e-mailové adresy   

problém predstavuje najmä fakt, že e-mailový kontakt niektorých osôb nie je verejne známy, a že hackeri adresy zverejnili aj so zakódovanými heslami. Zdatnejší užívatelia internetu by tak mohli ľahko získať prístup e-mailových schránok ľudí, ktorí pracujú s citlivými a dokonca aj s tajnými informáciami.

Zástupcovia britskej vlády ale odmietajú, že by zverejnená databáza predstavovala nejaké bezpečnostné riziko. "Sme si vedomí toho, že údaje predplatiteľov Stratforu boli zverejnené na verejne prístupných stránkach. V súčasnej chvíli ale nič nenaznačuje, že by to nejako mohlo ohroziť britské vládne inštitúcie," povedal hovorca britskej vlády.

Najskôr Facebook teraz NATO

Anonymous je medzinárodná skupina hackerov bez pevnej organizačnej štruktúry. Aktivisti sa väčšinou zapájajú do ad hoc "operácie" rôzneho druhu. Známa je predovšetkým vďaka útokom firmy, ktoré kedysi spolupracovali s kontroverzným portálom WikiLieaks. terčom hackerov bola napríklad aj firma MasterCard.

Hackeri zo skupiny Anonymous sa vyhrážali aj skoncovaním so sociálnou sieťou Facebook. "Facebook je nebezpečný! Predáva vaše údaje firmám a vládam. Pripravte sa na jeho koniec!" Presne takéto varovanie vydali hackeri v auguste 2011. Koniec sociálnej siete avízovali na 5. november 2011. Nestalo sa...

ISIFA

Súvisiace články