Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kapskému Mestu dochádza pitná voda. Krízu má vyriešiť odvážny plán
Zdielať na

Kapskému Mestu dochádza pitná voda. Krízu má vyriešiť odvážny plán

Archívna reportáž

KAPSKÉ MESTO / Po Johannesburgu a Durbane je to tretie najväčšie mesto Juhoafrickej republiky. Kapskému Mestu hrozí, že v roku 2019 mu dôjde pitná voda. Rodia sa však nápady, ako mesto zásobiť. Krízu by mohol vyriešiť veľmi odvážny plán.

Dotiahnuť obrovské ľadovce z Antarktídy. S týmto nápadom prišiel juhoafrický kapitán Nicholas Sloan. V roku 2013 velil záchrannej operácii Costy Concordia, ktorá stroskotala na brehu Toskánska. 

Podľa neho by sa dalo použiť prirodzené odlamovanie obrovských ľadovcov z Antarktídy. Za rok je to až dvetisíc miliárd ton ľadu, píše Daily Mail.

​​"Väčšinu ľadovcov zachytí Agulhaský teplý prúd. Musíme sa pokúsiť nasmerovať laďovce do studeného Benguelského prúdu, v ktorom by sa vďaka nízkej teplote uchoval a mohol doplávať až ku Kapskému Mestu," vysvetlil kapitán.

Podľa Sloana by bolo možné ľadovec nasmerovať na plytčinu blízko afrického pobrežia. Ťažba vody by následne prebiehala v otvore vo vnútri ľadovca. Voda by si pritom vyžadovala iba minimum úprav. Zásoby uložené v ľadovcoch bývajú obyčajne bez prímesí.

Jeden ľadovec, ktorý váži 70 tisíc ton, by mohol dodávať 150 miliónov litrov pitnej vody denne po dobu jedného roka. 

Úbytok vody v priehradeTheewaterskloof v rokoch 2014 až 2018:

https://giphy.com/gifs/3ohs4zeXJhHHpHvrrO

Zásoby by pokryli tretinu vody, ktoré mesto za rok spotrebuje. 

Sucho v Kapskom Meste má nastať už 22. apríla budúceho roka. Úrady vyzvali obyvateľov i turistov, aby šetrili vodou. 

Jedným z opatrení je zavedenie limitu 50 litrov vody na osobu na deň. Ľudia sa preto naučili sprchovať počas minúty a pol a znížili frekvenciu splachovania toalety. Niektoré reštaurácie vypli vodu v umývadlách na toaletách, aby hostí prinútili používať dezinfekciu na ruky. Verejné kúpaliská prestali s napúšťaním bazénov.

Súvisiace články