Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zem minie pred Vianocami nebezpečný asteroid
Zdielať na

Zem minie pred Vianocami nebezpečný asteroid

WASHINGTON / Pred Vianocami sa k Zemi priblíži ďalší asteroid. Podľa vedcov má byť o veľkosti približne polovice planétky, ktorej dopad na našu planétu zrejme vyhubil dinosaurov. Asi päťkilometrový asteroid by mal Zem minúť vo vzdialenosti okolo 10 miliónov kilometrov. To je vo vesmírnom merítku tesný prelet. NASA planétku 3200 Faethon charakterizovala ako potenciálne nebezpečný objekt.

"Mimoriadne predĺžená dráha asteroidu vedie k tomu, že je niekedy bližšie k Slnku než Merkúr a inokedy je naopak ďalej než Mars," cituje server The Daily Mail z vyjadrenia Observatória Immanuela Kanta Baltickej federálnej univerzity v ruskom Kaliningrade.

Meteoritický roj Geminidy, ktorý asteroid 3200 Faethon sprevádza, by sa mal k Zemi priblížiť dokonca na na vzdialenosť 3,2 miliónu kilometrov. Podľa matematických modelov by mala byť planétka najbližšie k Zemi 17. decembra.

Server Newseek v súvislosti s očakávanou vianočnou kozmickou návštevou poznamenal, že ide o anomáliu a NASA stále nemá jasno v tom, do akej kategórie úkaz zaradiť. Ide totiž o jediný známy asteroid, ktorý sprevádza meteorický roj. Roje sú obvykle dôsledkom odlamovania zmrznutých častí kométy. Faethon ale kométou nie je.

Asteroid bol pomenovaný Faethon pre jeho pravidelné približovanie k Slnku. Podľa gréckej mytológie bol synom boha Slnka Hélia.

Súvisiace články