Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Klub Smeru-SD sa zjednotil v otázke zmrazovania platov. Jasno má aj Danko
Zdielať na

Klub Smeru-SD sa zjednotil v otázke zmrazovania platov. Jasno má aj Danko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa vyjadril k najhorúcejšej téme v parlamente, zmrazovaniu platov ústavných činiteľov. Podľa jeho slov by ešte na prebiehajúcej schôdzi parlamentu mohlo byť prijaté riešenie cez teraz otvorené zákony. Podporu zmrazenia platov preukázal aj politický klub Smer-SD.

Danko začal s tým, že otázka zvyšovania platov prirodzene vyvoláva hnev obyvateľov, pretože vie, v akej ťažkej dobe žijú. "Som proti akémukoľvek nesystémovému nárastu miezd a akýmkoľvek anomáliám rozdielov príjmov." Sám nechce prijať za svoju prácu viac peňazí, ak by sa tak ale stalo, má riešenie. "Ak dostanem čo i len o cent viac, všetko pôjde z môjho zdroja na charitu," vraví predseda Národnej rady SR. 

 Podľa predsedu NR SR ak opozícia tvrdí, že nechcela zväčšenie miezd, ako napríklad pani Remišová, tak nehorázne klame. "Opozícia si je vedomá, že ide o celospoločenský konflikt. Nikto, kto je pri moci, si predsa nebude sám sebe navrhovať väčšie mzdy," dodáva Danko. Tiež upozornil na "obrovské rozdiely“ v platoch najvyšších ústavných činiteľov a pripomenul, že prezident má 2,5-krát vyšší príjem než on ako predseda parlamentu.

Treba chladné hlavy

Má ale tiež pochopenie pre emócie predsedu vlády, rovnako ako aj pre podpredsedu národnej rady, ktorého si veľmi váži a zároveň sa snaží pochopiť aj reakcie opozície. Slovensko nemá systémové odmeňovanie ľudí, ktorí pracujú vo verejnej správe. Štát často poškodzuje vlastným ľuďom. V prvom rade by mali ale všetkým vychladnúť hlavy.

Riešenie

Andrej Danko telefonicky kontaktoval aj prezidenta Kisku, ktorý uvítal iniciatívu z hľadiska jasného a systémového odmeňovania. Hovoril aj s Ficom a vyzval ho k rozvahe. "Budeme pracovať na možnosti zmrazenia platov do konca roka, ale bez opozície to samozrejme nie je možné. Budeme zároveň pracovať na novom zákone a budem iniciovať stretnutia najvyšších ústavných činiteľov, rovnako aj predstaviteľov súdov," zakončil tlačovú besedu Danko. 

​Premiér Robert Fico očakáva, že parlament do konca roka zmení svoje rozhodnutie týkajúce sa zmrazovania platov ústavných činiteľov. Jeho vyjadrenie vyvolalo búrlivú odozvu v parlamente. "Očakávam, že národná rada zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde.“ Predseda klubu Smeru Martin Glváč vraví, že nie sú v spore s premiérom. “Garantujem vám, že platy budú zmrazené,” povedal.

Stanovisko klubu Smer-SD 

Predseda strany klubu Smer-SD na tlačovej besede vyhlásil rozhodnutie, ktoré bolo  v tejto téme napokon jednotné. "Klub sa dohodol, že podporí zmrazenia platov a bude sa uchádzať o podporu u koaličných partnerov, aj opozície. Zároveň chce predložiť návrh nového zákona, ktorý bude komplexne a systémovo upravovať platy ústavných činiteľov. Keďže sa tým zaoberá aj Ústavný súd SR, bolo by dobré prijať právnu úpravu pred jeho rozhodnutím," hovorí Glváč.

Klub spočiatku jednotný nebol. Názor ale vraj zmenili po tom, ako dostali prísľub od premiéra Fica, že budú riešiť práve tých funkcionárov, ktorí majú najvyššie platy. Jedna z možností riešenia je podľa poslancov aj návrh od Antona Hrnka, ktorý sa pozdával tiež aj Andrejovi Dankovi.  

Prezident sa nechce miešať

Podľa hovorcu Andreja Kisku, prezident očakáva, že si koaliční partneri vzniknutú situáciu okolo svojich platov vyriešia medzi sebou. "Prezident naďalej rozdeľuje každý mesiac svoj plat pre rodiny v núdzi, doteraz rozdal cez 200 tisíc eur a bude v tom naďalej pokračovať," dodáva Roman Krpelan

Súvisiace články

Najčítanejšie správy