Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kamionistov majú nútiť porušovať zákon. Jazdia aj viac ako 20 hodín
Zdielať na

Kamionistov majú nútiť porušovať zákon. Jazdia aj viac ako 20 hodín

HUMENNÉ / Vodič kamióna z Humenného prišiel s informáciou, že vodiči istej prepravnej firmy strávia za volantom aj viac ako 20 hodín a jazdia preťažení. Porušenie zákona už potvrdili aj inšpektori práce. Podľa kamionistov ale firma pokutu zaplatí a zákon sa vedome porušuje ďalej.

"Preťažovanie návesu, šoféri doslova riskujú jazdu, kamión bol preťažený o 16 ton na návese," hovorí vodič Pavol. Policajti ich bežne zastavili a dostávali obrovské pokuty. Tvrdil, že firmu na porušenie zákona upozorňoval. No toto mala byť odpoveď: "Ty sa nestaraj, iba jazdi. Oni zaplatia pokuty a opakuje sa to nonstop," pokračuje Pavol.  

Firma sa ale nechcela k problému vyjadriť. Pavol nie je jediný vodič kamiónu, ktorý má takéto skúsenosti. "Ja mám rovnaké skúsenosti. Nútil nás jazdiť aj 20 hodín, aj viacej. S drevom preťažený aj 28 ton, niekedy 30," sťažuje sa Štefan.  Inšpektori práce vykonali u dopravnej spoločnosti inšpekciu. Zistili viaceré porušenia zákona.

"Inšpekciou bolo zistené, že uvedený zamestnávateľ organizoval prácu vodičov, ktorých zamestnával tak, že neboli schopní dodržať časy jazdy, prestávky a časy denného a týždenného odpočinku," vraví Viliam Kukumberg z Inšpektorátu práce. Zamestnanci sa chcú obrátiť na políciu alebo na súd. Riskujú pre to aj stratu zamestnanie. Vravia, že kolotoč platenia pokút a opätovného porušovania zákona sa musí skončiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy