Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V USA testujú liečbu stresovej poruchy pomocou zložky, ktorú obsahuje extáza
Zdielať na

V USA testujú liečbu stresovej poruchy pomocou zložky, ktorú obsahuje extáza

Archívna reportáž

WASHINGTON / V USA testujú liečbu posttraumatickej stresovej poruchy pomocou MDMA, ktorá je hlavnou účinnou zložkou tanečnej drogy extázy. V auguste dostala metóda od úradov zelenú pre tretiu fázu klinického testovania, napísal americký server Quartz.

Americké úrady klasifikujú MDMA ako drogu prvej kategórie, spoločne napríklad s heroínom. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ale prejavil ochotu sprístupniť MDMA osobám s duševnými problémami. Látka navodzuje euforické a empatické stavy a je preto obľúbená u návštevníkov veľkých tanečných akcií.

Ľuďom s posttraumatickou stresovou poruchou môže táto droga pri psychoterapii pomôcť hovoriť o prežitých traumách, čo pre nich za normálnych okolností býva ťažké. S podobnými postupmi sa experimentuje  už dlhšiu dobu a nielen v USA. Napríklad už v roku 2008 skúšali lekári z Tel-Avivu obdobnú metódu s účastníkmi izraelsko-palestínskych bojov.

V USA je momentálne blízko získania súhlasu FDA terapia kalifornskej Multidisciplinárnej asociácie psychedelických štúdií (MAPS). Metódu kombinujúcu podávanie MDMA s psychoterapiou úrad v auguste posunul do poslednej fázy testovania, v ktorej porovnajú tri kontrolované drogové seansy urobené na kontrolnej skupine, ktorá obdrží placebo.

FDA naviac zaradilo MDMA medzi potenciálne prelomové možnosti liečby, čo znamená, že v prípade úspešného zavŕšenia testu by sa regulačný orgán snažil metódu čo najrýchlejšie sprístupniť pacientom. Výskum ukazuje, že MDMA uľahčuje pacientom návrat k traumatickým spomienkam. Druhá fáza testov MAPS mala v dlhodobom horizonte na vzorke 107 pacientov s posttraumatickou stresovou poruchou úspešnosť asi 42 percent.

Problém pre MAPS momentálne predstavujú financie. Na dokončenie testov je potrebných 25 miliónov dolárov, pričom pre právnu klasifikáciu extáze nemá klinika nárok na štátne peniaze. "Väčšinu prostriedkov máme od filantropov z technologického sektoru a podobne zmýšľajúcich skupín," povedal serveru Quartz riaditeľ MAPS Merete Christiansen.

Autori výskumu preto žiadajú o podporu verejnosť. S dostatkom prostriedkov by mohli tretiu fázu testov spustiť na jar a uzavrieť počas nasledujúcich dvoch rokov.

Vo vedeckej komunite nejde o prvý pokus liečiť pomocou drog. Okrem liečebných účinkov marihuany, ktorého užívanie je na predpis zákonom povolené v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Taliansku aj mnohých štátoch USA. Ide napríklad o liečbu depresie pomocou halucinogénov.

Liečenie marihuanou je vo svete pomerne bežné. Spolok kalifornských sestier z údolia si dal za cieľ prostredníctvom canabisu liečiť ľudí. Používajú vraj pri tom rastliny s veľmi nízkym obsahom psychotropných látok. Zvykli si už na to, že sa stretávajú s vďakou ale aj nepochopením. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články