Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Španieli sa pripravujú na katalánske referendum o nezávislosti. Polícia ho má prekaziť
Zdielať na

Španieli sa pripravujú na katalánske referendum o nezávislosti. Polícia ho má prekaziť

MADRID / Katalánska vláda je pripravená v prípade pozitívneho výsledku vyhlásiť nezávislosť do 48 hodín. Na podporu referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré sa má konať v nedeľu, sa v katalánskych mestách zhromaždili tisícky traktorov nesúce žlto-červené vlajky regiónu. Španielská polícia dostala inštrukcie prekaziť hlasovanie v referende.

Katalánski lídri už predstavili hlasovacie lístky, ktoré plánujú vo voľbách použiť. Na základe zákona prijatého regionálnym parlamentom sú pripravení vyhlásiť nezávislosť do 48 hodín od volieb.

Španielska vláda ale opakovane uviedla, že referendum je protiústavné a zastaví ho za pomoci polície a súdov. Španielska vláda sa v snahe zabrániť referendu za posledné týždne uchýlila okrem iného k zatýkaniu a vypočúvaniu starostov katalánskych obcí či raziám v priestoroch patriacich katalánskej regionálnej vláde, kde španielski policajti zhabali takmer desať miliónov hlasovacích lístkov a listiny pre volebné komisie.

Španielska konzervatívna strana postavila na protest proti referendu v centre Madridu veľkú falošnú volebnú urnu a vyzýva verejnosť, aby prišli zahlasovať o tom, či by malo zostať Katalánsko súčasťou Španielska, alebo nie. Príslušníci regionálnej katalánskej polície dostali v piatok večer od centrálnej vlády v Madride podrobné inštrukcie. Polícia tiež nariadila rodičom, aby opustili školy, kde chcú usporiadať referendum.

Zabrániť za každú cenu

V nedeľu najneskôr do šiestej ráno má polícia zasiahnuť vo všetkých 2315 volebných miestnostiach, skonfiškovať volebné urny, zoznamy voličov a všetky ďalšie veci spojené s referendom, a miestnosti vyprázdniť. Podľa manuálu nesmú tiež používať obušky. Silu môžu použiť iba v prípade, ak niekto odmietne opustiť volebnú miestnosť. Keďže príslušníkov katalánskej regionálnej polície je 17-tisíc, na jednu volebnú miestnosť pripadajú v priemere siedmi policajti.

Slovenskí turisti

Počas referenda s vysokou pravdepodobnosťou dôjde k masovým demonštráciám. Ministerstvo preto varuje, aby sa turisti vyhýbali miestam protestov, keďže tam hrozia strety s bezpečnostnými zložkami aj odmedzenia v doprave. Zároveň pripomína, že Slováci sa pre prípad núdzovej situácie môžu zaregistrovať v elektronickom systéme ministerstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy