Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Viedenské letisko posilní policajnú kontrolu, posvieti si na burky a nikáby
Zdielať na

Viedenské letisko posilní policajnú kontrolu, posvieti si na burky a nikáby

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Rakúska polícia od nedele posilní svoju prítomnosť na viedenskom letisku. V platnosť vstupuje nový rakúsky zákon, ktorý zakazuje zahaľovanie celej tváre, upozornila agentúra APA.

Opatrenie sa týka napríklad žien nosiacich burky a nikáby, teda odevy, ktoré moslimkám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku alebo úzky otvor pre oči. Pri prílete do Rakúska si ich ženy podľa nového zákona musia dať dole, inak im hrozí zadržanie a pokuta.

V príletovom priestore, do ktorého sa cestujúci odoberajú po colnej kontrole, budú policajti skúmať, či všetci pasažieri zákaz dodržujú, povedal APA hovorca dolnorakúskej polície Johann Baumschlager. "Budeme samozrejme k veci pristupovať s odpovedajúcou priemernosťou, ale ako polícia skrátka musíme zákon uplatňovať," povedal hovorca.

Rozoznateľné rysy tváre

Zákon schválil v máji rakúsky parlament hlasmi strán dosluhujúcej koalície sociálnych demokratov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). Zákon stanovuje, že na verejnosti musia byť vždy rozoznateľné rysy tváre od brady po vlasy. Rakúske ministerstvo vnútra vydalo informačné brožúry v nemčine, angličtine, turečtine a arabčine. Na viedenskom letisku ich budú rozdávať policajti.

Konanie v rozpore so zákonom bude potrestané, varoval Baumschlager. Previnilú osobu môžu zadržať a v správnom riadení jej môžu uložiť pokutu až 150 eur.

Doteraz zahalené ženy na viedenskom letisku po prílete odviedli do zvláštneho priestoru, kde skontrolovali ich totožnosť podľa tváre a odtlačkov prstov.

Burky, nikáby, rúšky, kukly aj masky

Rakúsky zákon je síce namierený proti burkám a nikábom, ale formulovaný bol "nábožensky neutrálne" a týka sa rovnako protiprachových rúšok, kukiel a masiek, podotýka APA. Výnimky sa dajú tolerovať zo zdravotných dôvodov, pri ľudových slávnostiach alebo tam, kde je zahalenie tváre nutné z pracovných dôvodov. Nevzťahuje sa tak napríklad na niektorých remeselníkov, lekárov alebo klaunov.

Zahaľovanie tváre na verejnosti už je v niektorých krajinách zakázané. Ako prvé v Európe tak v roku 2011 urobilo Francúzsko, po ktorom nasledovalo Belgicko, Holandsko či Bulharsko.

Fotografia zahalenej moslimky s dieťaťom v popradskom aquaparku počas leta vyvolala búrlivú diskusiu. Zástupcovia kúpaliska pod Tatrami uviedli, že s takýmito turistami nemajú žiadny problém. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy