Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vo fabrikách chýbajú ľudia, firmy ich pracne zháňajú a zvyšujú platy
Zdielať na

Vo fabrikách chýbajú ľudia, firmy ich pracne zháňajú a zvyšujú platy

BRATISLAVA / Mzdy na Slovensku rastú svižným tempom, aj keď sa to niektorým ľuďom nemusí zdať. Potvrdzuje to aj porovnanie oficiálnych údajov. V roku 1995 Slováci zarábali v priemere 240 eur, dnes je to už 944 eur. Za ostatný rok platy vzrástli o takmer päť percent.

Odborníci tvrdia, že mzdy rastú rýchlejšie ako produktivita práce. A trvá to už štvrtý rok za sebou. Zjednodušene sa to dáv vysvetliť tak, že hodnota, ktorú človek vyprodukuje svojou prácou, rastie pomalšie ako mzda, ktorú dostane.

Podľa ekonómov to nie je nič tragické. Potvrdil nám to aj analytik Martin Vlachynský. "Na začiatku tisícročia sme boli svedkami toho, že na Slovensku veľmi slušne rástla produktivita, stúpalo nám HDP, ale mzdy pomerne značne zaostávali. Vďaka tomu pomer miezd na Slovensku oproti celkovému produktu v porovnaní s inými krajinami je pomerne nízky," uviedol analytik Martin Vlachynský.

Slovensko v súčasnosti dobieha medzeru, ktorá medzi mzdami a produktivitou vznikla. V tomto sa aj nezávislí experti zhodnú s ministerstvom práce. Podľa stanoviska ministerstva naša krajina má stále veľký priestor na rast miezd. Ministerstvo tvrdí, že každé zvýšenie mzdy zvyšuje aj životnú úroveň a to má samozrejme vplyv aj na zvýšenie kúpnej sily obyvateľov a na ekonomiku. 

Nijako mimoriadne by príliš rýchly rast miezd nemal vydesiť ani investorov a zamestnávateľov. "Mzdový náklad je len jedna z nákladových položiek a zároveň si všímajú produktivitu pracovnej sily, budúcnosť. Aký je potenciál pre rozvoj projektu," dodal Vlachynský.

Významný podiel na tom, že zamestnávatelia platia a musia platiť viac, má klesajúca nezamestnanosť. Na konci augusta bolo u nás asi 210 tisíc uchádzačov o zamestnanie a zároveň úrady práce nahlásili vyše 69 tisíc voľných miest.

"Na Slovensku je veľmi špecifická situácia tým, že je tu vysoký podiel dlhodobo nezamestnaných ľudí bez kvalifikácie s veľmi nízkymi skúsenosťami," hovorí analytik.

Dospelo to až do takého štádia, že mnohé veľké firmy doslova dovážajú zamestnancov zo zahraničia, aby mohli fungovať na plný výkon. Na Slovensku pracuje viac ako 44 tisíc cudzincov. Najviac ich je z Rumunska, Česka, Srbska a Ukrajiny.

noviny.sk

"Jedná sa o ľudí v pozícii výroba, ktorých potrebujú spoločnosti, ktoré potrebujú ľudí s nízkou kvalifikáciou. Firmy, ktoré majú výrobu s malou pridanou hodnotou. Sú to skôr pozície, kde nie je nutná znalosť materiálu alebo procesov," hovorí personalista Peter Križan.

Paradoxné je, že takýchto ľudí by sme teoreticky mali mať dosť aj doma. Problém je v tom, že najviac nezamestnaných je v regiónoch, ktoré sú vzdialené od zamestnávateľov a uchádzači sa nechcú alebo nemôžu sťahovať či dochádzať za prácou.

Najčítanejšie správy