Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vzniká nový národ Asgardijčanov, občanom môže byť každý pozemšťan
Zdielať na

Vzniká nový národ Asgardijčanov, občanom môže byť každý pozemšťan

BRATISLAVA / Organizácia spojených národov bude čoskoro stáť pred požiadavkou uznať nového nevšedného člena. Má nim byť práve sa tvoriaci vesmírny národ Asgardijčanov. Stať sa občanom Asgardie môže každý pozemšťan, ak o to požiada. Registrácia záujemcov na webe už odštartovala. Len za pár dní sa ich prihlásilo okolo pol milióna. Je to príprava vesmírneho práva, ktoré bude nevyhnutné v okamihu, keď zo Zeme odletí prvá posádka na Mars.

Záujemcovia o členstvo v Asgardii pribúdajú každou sekundou. "Je to určite zaujímavý nápad. Trochu uletený, ale jedného dňa budeme tieto otázky musieť začať riešiť," hovorí podpredseda SOSA Jakub Kapuš. 

Otázok je niekoľko a vyvstali s práve blížiacou sa misiou na Mars a ľudskou posádkou. "Keď ľudia poletia na Mars a spácha sa tam zločinu, tak koho právo bude platiť?" hovorí Kapuš.

Vesmír patrí všetkým

Legislatíva pre oblasť kozmického práva zatiaľ neexistuje. Čo s tým, keď niekto obsadí nejaký asteroid, alebo planétu a začne tam ťažiť suroviny, komu to bude patriť?

Organizácia spojených národov zatiaľ takéto otázky nerieši. "Medzinárodné právo definuje, že vesmír patrí všetkým. Podobne ako medzinárodné more," uviedla dekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied Lucia Mokrá. 

​Reakcia na nečinnosť OSN

Nápad s vytvorením vesmírneho národa, je reakciou na nečinnosť OSN. A zrodil sa v hlave šéfa medzinárodného kozmického výskumného centra Igora Ashurbeyliho. Vízia nebeskej krajiny a národa si okamžite získala priazeň kozmológov i nadšencov vo svete i u nás na Slovensku. Zatiaľ ale len málo ľudí o Asgardii vie. 

Na to, aby Asgardia mohla oficiálne vzniknúť, podľa medzinárodného práva musí splniť tri podmienky. "Územie, národ a inštitúcie alebo verejná moc," hovorí Lucia Mokrá.

Nestratíte pozemské občianstvo

S územím nebeského štátu bude trochu problém, národ a inštitúcie by mohli byť čoskoro. "Existujúce štáty musia novovzniknutý subjekt uznať," uviedla Lucia Mokrá. 

Keď budú splnené všetky podmienky pre vstup do OSN, Asgardijčania sa stanú národom, ktorých krajinu nenájdete nikde na mape Zeme. Ak ste si to predsa len rozmysleli, môžete sa prihlásiť na webe, kam napíšete kontakt na seba. Získaním tohto občianstva nestrácate pozemské.

Súvisiace články