Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dvaja Číňania budú bývať vo vesmíre
Zdielať na

Dvaja Číňania budú bývať vo vesmíre

Zdroj: Profimedia

GOBI / Čína pokračuje v úspešnom prieniku do kozmu. V polovici septembra vypustila na obežnú dráhu modul, ktorý sa stane prvou časťou čínskej konkurencie ISS. V súčasnosnoti k nemu mieria prví čínski kozmonauti - tchajkonauti.

Z čínskeho kozmodromu v púšti Gobi na severe Číny v pondelok o pol ôsmej miestneho času odletela do vesmíru čínska kozmická loď Šen-čou 11 (Božská loď 11) s dvomi čínskymi astronautmi. Raketa smeruje k čínskemu experimentálnemu laboratóriu Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2).

Najdlhší pobyt

Do vesmíru odleteli štyridsaťdeväťročný Ťing Chaj-pcheng, ktorý bol už v kozme dvakrát a tridsaťsedemročný Čchen Tung. Ich tridsaťdenná cesta sa má stať najdlhším pobytom čínskych kozmonautov vo vesmíre.

K vesmírnemu laboratóriu Tchien-kung 2, ktorý Čína vypustila na obežnú dráhu minulý mesiac, má raketa doraziť za dva dni. Po automatickom pripojení, ku ktorému dôjde v utorok, sa vytvorí osemnásťmetrová minivesmírna stanica.

Kozmonauti v nej strávia 30 dní, budú testovať technológie a systémy, či vykonajú lekársky experiment.

Vesmírna stanica bude od roku 2022 domovom stálej vesmírnej posádky. Ide o konkurenciu medzinárodného projektu ISS, na ktorý Čína nemá prístup.

Súvisiace články