Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kalkulačka plodnosti. Vedci vedia, kedy je najlepšie plánovať dieťa
Zdielať na

Kalkulačka plodnosti. Vedci vedia, kedy je najlepšie plánovať dieťa

RÍM / Ak chcete mať početnú rodinu, musíte si zvoliť správny vek na to, kedy s ňou začať. Podľa vedcov z Erasmovej univerzity v Rotterdame pomôže takzvaná kalkulačka plodnosti. Tá na základe štatistických údajov vypočíta pravdepodobnosť úspešnosti aj na základe toho, koľko detí chcete mať. S informáciou prišiel taliansky denník Corriere della Sera.

Ak chcete mať tri deti, mali by ste o nich začať uvažovať už v dvadsiatich troch rokoch, píše Corriere della Sera.

Experti z Erasmovej univerzity v Rotterdame sa spoločne s ďalšími vedcami snažili nájsť odpoveď na otázky, kedy je najlepšie naplánovať si tehotenstvo, aby sa pár nemusel uchýliť k umelému oplodneniu.

Vypracovali teda kalkulačku plodnosti, ktorá by mala v tejto veci pomôcť.

Ideálny vek

Ak chce pár jedno dieťa, podľa kalkulačky stačí začať v 32 rokoch a pravdepodobnosť úspechu je 90 percent.

V prípade, že chcete deti tri, treba začať v 23 rokoch. Keď budete čakať do tridsaťpäťky, nádej na úspešné počatie klesne na 50 percent.

Tieto výpočty vychádzajú zo všeobecných údajov a experti varujú, že v reálnom živote to nie je také jednoduché. Cieľom ich projektu je ale pomôcť ľuďom rozhodnúť sa a pritom vziať do úvahy všetky dostupné základné informácie. "Snažili sme sa vyplniť chýbajúci článok v procese rozhodovania," vysvetľuje vedec Dik Habbema.

"Kalkulačka je teda užitočná aj v tom, že si ľudia niektoré veci uvedomia," vysvetľuje David Keefe z newyorskej univerzity. 

Rozhoduje pravdepodobnosť

Niektoré výsledky nás nútia uvažovať: napríklad podľa kalkulačky zostáva tehotenstvo možnou voľbou aj pre ženy po štyridsiatke, ktoré majú 50 percentnú nádej, že otehotnejú.

Keď si prajete dve deti, máte v 34 rokoch 75 percentnú pravdepodobnosť, že sa vám sen splní.

Ak ale chcete len jedno dieťa, máte čas do 42 roku, aby ste mali 50 percentú pravdepodobnosť otehotnenia.

"Plodnosť je dar, ktorý postupom času strácame. Na vine sú aj také faktory ako smog, fajčenie, stres, infekčné ochorenia a zlé životné návyky. Aby sme si tento dar udržali, musíme prihliadať nielen na biologické hodiny, ale aj na ďalšie okolnosti," vysvetľuje gynekológ Claudio Giorlandino, generálny tajomník spoločnosti Italian College of Fetal Maternal Medicine. "

Je jasné, že nie je možné vytvárať jednotné štatistiky, pretože každý človek je iný," pokračuje.

Leto víťazí

Čo sa týka ideálneho ročného obdobia pre počatie, odporúča tento expert leto. "U mužov to vyzerá tak, že je plodnosť v lete lepšia. Je to preto, že tri, štyri mesiace predtým, na jar, dosahuje endokrinná aktivita vrchol, a to postupne zlepšuje aktivitu a množstvo spermií. U žien s normálnou ovuláciou má ročné obdobie na plodnosť menší vplyv," dodáva.

Neďaleko Bratislavy, do Kostolnej pri Dunaji,putujú ženy z celej Európy, ktorým sa nedarí otehotnieť. Dôvodom sú tri desiatky vysoko ohrozených tigrov usurijských. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články