Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenskí lekári s domácimi pôrodmi nesúhlasia, chcú radšej lepšie pôrodnice
Zdielať na

Slovenskí lekári s domácimi pôrodmi nesúhlasia, chcú radšej lepšie pôrodnice

BRATISLAVA / Slovenské mamičky sa legalizácie pôrodov doma pravdepodobne nedočkajú. Lekári a ministerstvo zdravotníctva chcú ale matkám vyjsť v ústrety a spríjemniť im aspoň prostredie v nemocnici.

Dôvod je jednoduchý - lekári s myšlienkou pôrodov doma nesúhlasia, a tak chcú ženám radšej navodiť atmosféru domova v pôrodnici. "Tak, aby sa žena cítila v nemocničnom prostredí ako doma," potvrdzuje gynekológ Ján Danko.

Bezproblémový pôrod by dokonca prebiehal bez prítomnosti lekára iba s pôrodnou asistentkou. "Bez toho, aby sme zasahovali do fyziologických pôrodníckych dejov a zasiahli by sme iba vtedy, ak by to bolo nevyhnutné," hovorí gynekológ Miroslav Borovský.

Osemdesiat percent pôrodov totiž podľa pôrodníkov prebieha bez komplikácií, ale tých zvyšných dvadsať percent potrebuje veľkú pomoc. Tú  lekári mamičke a bábätku doma v obývačke poskytnúť nevedia. "V nemocnici je možné využiť všetky techniky a zachrániť život," vysvetľuje gynekológ Jaroslav Feyereisl.

"Chceme pripraviť jedu vážnu reformu, aby ženy vedeli, že to s nimi myslíme úprimne," hovorí Danko. 

Pripravovaná reforma

To, kedy by sa mamičky mali v pôrodnici cítiť tak, ako u seba v obývačke, zatiaľ nie je isté, ale reálne kontúry to už na papieri naberá.

"Ministerstvo zdravotníctva totiž aktuálne pripravuje Národný program starostlivosti o ženy, ktorý zahŕňa aj reprodukčné zdravie. Predpokladaný termín predloženia tohto materiálu je koniec októbra tohto roka," potvrdzuje hovorca ministerstva Peter Bubla. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy