Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemôžete otehotnieť? Môže byť za tým choroba obličiek
Zdielať na

Nemôžete otehotnieť? Môže byť za tým choroba obličiek

BRATISLAVA / Obličky sú pre človeka dôležitým orgánom. Ak sú poškodené, muži prestávajú byť plodní a ženy strácajú menštruáciu a nie sú schopné otehotnieť. Ochorenia obličiek postihujú celosvetovo až 500 miliónov ľudí.

Ochorenie obličiek je často príčinou toho, že žena nemôže otehotnieť alebo po otehotnení nedokáže dieťa donosiť. "Ženy nie sú schopné oťarchavieť. Ak sa to aj stane, je to veľmi raritné. Veľmi často nie sú schopné dieťatko donosiť," uviedla Zuzana Žilinská zo Slovenskej transplantačnej spoločnosti.

Pomoc od sestry

Jarmile zlyhali v sedemnástich rokoch obličky, v osemnástich absolvovala transplantáciu.

Transplantovaná oblička od mŕtveho darcu vydržala len 7,5 roka. Opäť začala chodiť na dialýzu. Tam jej povedali, že sa s myšlienkou na dieťa musí rozlúčiť.

Nevzdala sa. Lekári a vlastná sestra jej k dieťaťu dopomohli. "Sestra mi darovala obličku. Keďže sme mali veľmi podobné DNA testy, tak sa hneď ujala. Ani som si to neuvedomila a malý bol na svete," hovorí Jarmila.

Viac ako polovica ženy

Prípadov podobných Jarmile je stále čoraz viac. Najmä vďaka spolupráci nefrológov a gynekológov. "Žien, ktoré porodili a boli dialyzované je maximálne desať. Tých transplantovaných bude okolo dvadsiatky, tridsiatky," uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre nefrológiu Martin Demeš.

Odborníci varujú pred dôležitosťou obličiek. Na Slovensku podľa štatistík je 150 tisíc pacientov s chronickým ochorením obličiek. Polovica z nich sú ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy