Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Darovanie orgánov. Šokujúce dôvody pre a proti
Zdielať na

Darovanie orgánov. Šokujúce dôvody pre a proti

BRATISLAVA / Darovali by ste orgány svojho potomka, dcéry alebo syna, na transplantáciu? Je to ťažká a nepríjemná otázka. Ale je fakt, že orgány tragicky zosnulých ľudí môžu niekomu zachrániť život. Ukážeme vám dva príbehy rodín, ktoré museli riešiť túto smutnú dilemu. A dospeli k rozdielnym záverom.

Téma je nepríjemná, ale faktom je, že máme protransplantačnú legislatívu a darcom je prakticky každý. Je omyl si myslieť, že každý, kto zomrie, bude použitý na orgány, v skutočnosti je to oveľa zložitejšie.

"Môže byť len ten, kto má mozgovú smrť," informuje transplantačný koordinátor Martin Chrastina. Takéto smrti sú skôr raritou a každoročne je minimum vhodných darcov. "Stovky zomrú, u nás je to len 20 za rok," dodáva Chrastina.

Deväť životov

Ak ide o transplantáciu orgánov, odoberajú sa pľúca, srdce, pečeň, obličky, pankreas a tenké črevo. "Ideálny darca zachráni až deväť životov," počíta koordinátor.

Aj keď zákon lekárom neprikazuje pýtať sa na darcovstvo, aj tak pozostalých informujú, naposledy rodina vhodného darcu odmietla. "Ešte kým žil, dali sme písomný nesúhlas s tým," hovorí sestra zosnulého, Petra.

Iným prípadom je pán Švábik z Komjatovej. "Je to pre mňa ťažké, rodič som, chodím na cintorín skoro každý deň porozprávať sa," hovorí Ján, otec nebohého.

Pomáha druhým

V Komjatnej na cintoríne je pochovaný 27-ročný Pavol, ktorý zomrel pri dopravnej nehode. Napriek tomu, že jeho rodičia stále prežívajú intenzívny žiaľ, útechu  majú aspoň v jednom.

"Pomáha druhým, ja som rád, že v niekom žije a pomáha. Pomohlo mi to preklenúť tu bolesť, že bude  žiť ďalej. Nie v jeho schránke, ale pomôže druhým," pokračuje Ján.

Čím mladší, tým lepšie

Rodičia, ktorí stratili syna, sú aj niekoľko rokov od nehody v kontakte s lekármi. Aj keď nevedia, komu vlastne orgány nebohého Pavla pomohli. "S doktorom si telefonujeme, že sú  pacienti v poriadku - zdraví," tvdí.

O transplantácii panujú aj iné mýty, napríklad o tom, že sa berú orgány mladým ľuďom. "Čím mladší darca, tým je vhodnejší na darovanie orgánov. V reáli to vyzerá tak, že absolútna väčšina darcov, sú darcovia starší ako 50, 60 rokov," hovorí Chrastina.

Žiadne orgány nemožno ani kúpiť, ani získať. Procedúra vhodného orgánu pre vhodného darcu je medicínsky náročný a zložitý proces.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy