Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dobrovoľný Darca Orgánov, aj to sú vraj motocyklisti
Zdielať na

Dobrovoľný Darca Orgánov, aj to sú vraj motocyklisti

BRATISLAVA / Vonku vyšlo slnko, trochu sa oteplilo, a to okrem iného znamená, že na cestách pribudnú motocyklisti. Je takmer isté, že už v najbližších dňoch budete stretávať tých, ktorí sa nevedeli dočkať, aby po dlhej zime prevetrali svoje stroje. Dlhodobo však platí, že práve motorkári sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky.

Najrizikovejší sú mladí a neskúsení

Odborníci hovoria, že najrizikovejšou kombináciou na motocykloch sú mladí, neskúsení chlapci na silných strojoch práve na jar. Motocyklistov občas nazývajú aj darcami orgánov, veď minulý i predminulý rok ich na našich cestách zomrelo zhodne po 27.

Nedisciplinovaní motorkári sú však neraz nebezpeční aj pre ľudí v autách, najmä v prípadoch, keď silným strojom narazia vo veľkej rýchlosti zboku. "Ten motocykel vojde aj do polky vozidla, pokiaľ by tam sedeli pasažieri, tak pravdepodobne by boli mŕtvi, minimálne ťažko zranení," opisuje riaditeľ ÚSI Žilinskej univerzity Gustáv Kasanický.

Neskladajte prilbu, len ak nedýcha

Nepekná je aj štatistika, podľa ktorej sa nejako zraní až 93 jazdcov zo sto, ktorí so svojou motorkou spadnú. Neraz im priťažia aj laickí záchrancovia, ktorí síce v dobrej viere, ale neodborne a škodlivo narábajú so zraneným motorkárom pre príchodom profesionálnej záchranky.

"Laik by nemal skladať prilbu motocyklistu, s výnimkou toho, keď nedýcha. Ak motocyklista nedýcha, samozrejme prilbu treba dať dole, lebo resuscitácia s ňou nie je možná," vysvetľuje záchranár Tomáš Mydlo. Od mája na slovenských cestách možno pribudne aj viac skútrov. Držitelia vodičákov na osobné autá totiž budú môcť po dvoch rokoch od jeho udelenia zároveň viesť aj silnejšie stroje s kubatúrou do 125 centimetrov kubických.

Momentálne je to skúter len do 50 kubíkov. "Nejazdí rýchlo, je určený do mestskej premávky a našim cieľom je primárne to, aby bolo na cestách menej áut a aby bolo viacej skútrov," vysvetľuje spoluautor novely zákona Juraj Droba. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy