Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žiť bez cukru je proti prírode, varujú lekári
Zdielať na

Žiť bez cukru je proti prírode, varujú lekári

BRATISLAVA / Stále viac ľudí odmieta cukor a vyhadzuje ho z jedálnička. Podľa lekárov to však vedie k zmene metabolizmu, a to je vraj proti prírode.

Biely rafinovaný cukor je podľa mnohých jed, droga a nezdravý. Do tejto skupiny sa radia napríklad aj Slovenka žijúca v USA, redaktor Samuel Migaľ, ale aj skúsený vedec.

"Žiť bez cukru som vyskúšala hlavne pre to, že je to vraj prospešné pre zdravie. Má to blahodarné účinky a odstraňuje rôzne alergie," myslí si mladá žena. Redaktor Samuel Migaľ to zas berie ako životný štýl. Vedec si cukor nahrádza obľúbenou rastlinou. "Volá sa stévia. Tiež chutí sladko, ale neškodí organizmu tak, ako cukor," vysvetľuje.

Zmena metabolizmu

Všetci traja sa zhodujú v tom, že po vyradení cukru z jedálnička schudli a energie majú oveľa viac ako predtým. Nestalo sa tak ale ihneď. "Prišla únava, zlá nálada, ťažko sa mi ráno vstávalo. Efekt to však malo - schudla som a  vyčistila sa mi pleť," hovorí mladá žena.

"Ak organizmus nemá cukor, dokáže si ho vytvárať sám v pečeni. Avšak, ak tento stav trvá, je to na úkor tukov a bielkovín. Ide o celkovú zmenu metabolizmu, a to nie je dobré," vysvetľuje diabetologička Miriam Avramovová. 

Obličky v ohrození

Lekári sú za obmedzenie cukru, nie za jeho úplne vyradenie.

"Vyradiť sacharózu nie je zlé, ale musí byť nahradená sacharidmi. Teda jesť potraviny ktoré nie sú sladké, no obsahujú cukor. Je to múka, cestoviny, strukoviny, ryža, zelenina či ovocie," hovorí nutričná terapeutka Melita Aziri.

Každý z nás totiž na správne fungovanie organizmu potrebuje prijímať bielkoviny, tuky, vitamíny, minerálne látky a sacharidy. Vynechaním či nedostatkom toho základného riskujeme to najcennejšie - zdravie. "Pri neustálom nedostatku sacharidov si to odnesú obličky," hovorí Aziri.

Šťastím v nešťastí možno pre tých, ktorí rafinovaný cukor odmietajú je fakt, že aj keď nesladia a nejedia sladké, cukor sa nachádza takmer vo všetkých   potravinách, pretože je základnou surovinou v potravinárstve.