Skoro jasno
15°
Bratislava
Nemocnice porušujú ľudské práva v spojitosti s pôrodnou starostlivosťou
Zdielať na

Nemocnice porušujú ľudské práva v spojitosti s pôrodnou starostlivosťou

BRATISLAVA / Pôrod už máte možno za sebou. Čo sa ale starostlivosti v nemocnici týka, spomienky vám zostali tiež. A podľa rozsiahleho prieskumu možno niekedy aj nie veľmi príjemné. Spokojnosť rodičiek na Slovensku v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv je totiž minimálna.

"Zistili sme, že na Slovensku sú pomerne vážne porušované ľudské práva žien v nemocniciach v spojitosti s pôrodnou starostlivosťou," informuje Janka Debrecéniová z Občianskeho združenia Občan.

"Tieto ich vyjadrenia považujeme za príliš silné a vo vzťahu ku všetkým nemocniciam, nenáležité," povedal hovorca zdravotníctva Peter Bubla. Ženy kritizujú najmä pôrodnú polohu. Na výber vraj v nemocniciach nemajú.

Poloha podľa seba

"Vo svete je  konsenzus, že najlepšia poloha je tá, čo si zvolí žena sama a mali by ju odvádzať od polohy v ľahu," vysvetľuje Zuzana Krišková z Občianskeho združenia Ženské kruhy.

"V ľahu je preto, aby sme my mohli sledovať natrhnutie hrádze a zároveň monitorovali dieťa. Ak si riskne, že sa natrhne a dieťa bude unavené, tak prosím," tvrdí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský.

Ďalej ženy kritizujú aj takzvaný nástrih hrádze počas pôrodu. "Mala by sa robiť iba ak je nevyhnutná. V iných štátoch je to maximálne 10 percent na Slovensku 60 percent a v niektorých nemocniciach 90 percent," povedala Krišková.

Informovaný súhlas

"Určite každý lekár informuje ženu, že je otvor úzky a jemne, čo najmenej ju nastrihne a nie je to štandard," hovorí Borovský. Čo však ženy kritizujú najviac, je podpísanie informovaného súhlasu pri prijatí na nemocničné lôžko.

"Žena vojde do nemocnice, podpíše formulár, ktorý je informovaným súhlasom, ale vôbec neboli splnené náležitosti informovaného súhlasu," hovorí Krišková.

"Samozrejme, že je to len všeobecné, všetky úkony, to by bola 1 000-stranová učebnica. My v zásade súhlasíme možno aj so všetkým, aby sa to postupne dostávalo do praxe, ale nesúhlasíme, že situácia je zlá," dodáva Borovský.

Pozrite si reportáž redaktorky Evy Bariovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy