Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Stopujúci robot úspešne prešiel Kanadu i časť Európy. V USA ho zničili
Zdielať na

Stopujúci robot úspešne prešiel Kanadu i časť Európy. V USA ho zničili

WASHINGTON / Stopujúci robot, ktorý minulý rok sám úspešne prešiel naprieč Kanadou aj niektorými časťami Európy a získal si na sociálnych sieťach fanúšikov po celom svete, nemal šťastie pri podobnej púti v USA. Po dvoch týždňoch na cestách ho niekto rozbil tak, že už sa nedá opraviť.

Robota, ktorý sa volá HitchBot vytvorili univerzitní profesori Frauke Zeller a David Smith. Vytvorili ho pre sociálny experiment s cieľom zistiť, aká je interakcia medzi ľuďmi a ich mechanickými partnermi, píše TechInsider.

"Tento projekt stavia na hlavu náš strach z technológií a pýta sa: 'Môžu roboti ľuďom veriť?'," vyhlásila minulý rok Zeller pred štartom prvej HitchBotovej cesty po Kanade.

Sám a nepohyblivý bol závislý len od láskavosti cudzích ľudí. Pre Kanaďanov experiment dopadol dobre - robot prešiel krajinu bez ujmy za 26 dní a stretol sa s láskavosťou vodičov a spolucestujúcich.

Tí, ktorí si robota veľkého ako dieťa vzali do auta, ho odovzdali druhým alebo ho nechali na dobre viditeľnom mieste.

Posledná cesta

Experiment v Spojených štátoch ale mechanického stopára "stál život". Na cestu vyrazil 17. júla v Marblehead v štáte Massachusetts - s palcom zdvihnutým k oblohe, úsmevom na digitálnej tvári a páskou okolo guľatej hlavy s nápisom "San Francisco alebo som v háji".

SITA

HitchBota mohli ľudia sledovať aj pomocou GPS. Pohyboval sa chvíľu v oblasti Bostonu a na chvíľu sa dostal aj k moru. Pozrel si aj baseballový zápas tímu Red Sox a splnil tak úlohu v stanovenom pláne. Z východného pobrežia sa už ale nedostal. V sobotu majitelia dostali fotografiu, na ktorej je robot úplne zničený. Nevedia, kde presne skončil, ani to, kto ho rozbil a prečo.

Hovoriaci kamarát

HitchBota navrhli ako hovoriaceho spoločníka na cestách s obmedzenou schopnosťou konverzácie. Zabudovaný fotoaparát robil každých 20 minút fotografie pre dokumentovanie výprav.

Počas svojich ciest sa napríklad zúčastnil jednej komickej akcie a pozvali ho aj na svadbu. V Holandsku mu spravili dokonca aj portrét a jeden týždeň sprevádzal metalovú kapelu.

Anglická spoločnosť testuje prvý lietajúci motocykel tzv. Hover-bike. Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články